Tavuk, beyaz et tüketimi denildiğinde ilk akla gelen ve en yaygın olarak tüketilen çiftlik hayvanıdır. Tavuk etinin sağlıklı, lezzetli ve ekonomik olması, kırmızı ete göre daha çok tercih edilmesini sağlamaktadır. Ancak tavuk eti, kırmızı etin sağladığı tüm faydaları tek başına karşılayamamaktadır. Tavuk eti de kırmızı etin sağlayamadığı bazı faydaları insan vücuduna sunmaktadır. Tavuk eti, çinko, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından zengin bir besin maddesidir. İçerdiği selenyum minerali, cilt ve saç sağlığı konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca tavuk eti, A ve B grubu vitaminlerini içermekte olup, yüksek protein değerine sahiptir. Ortalama 100 gram tavuk etinde 25 ile 30 gram hayvansal protein bulunmaktadır. İçeriğindeki hayvansal proteinler sayesinde kas yapısının gelişimini destekler. Düzenli olarak tüketilen tavuk eti, bağışıklık ve sindirim sistemini kuvvetlendirir, vücutta bulunan hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Tavuk eti tüketiminin bedensel yaraların kapanma hızına olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Bu, tavuk etindeki çinko zenginliğinden kaynaklanmaktadır. Ancak aşırı tüketimi kolesterolü yükseltebileceği gibi, kalori açısından da fazlaca tüketimi vücuda zarar verebilir. Kızartma yerine ızgara hali daha az kalorili olsa da, ızgara tavuğun kalorisi de göz ardı edilmemelidir. Izgara Tavuğun Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir? Tavuğun kalorisi diğer et türlerine göre biraz daha düşüktür. Ancak fazla tüketilmesi kalori artışına sebep olabilir. Karbonhidrat bakımından fakir olduğu için diğer et türlerine göre daha düşük kaloriye sahiptir. Bir porsiyon ızgara tavuk yaklaşık olarak 200 gramdır. 200 gram tavuğun kalori değeri ise 426 (Kcal) kaloridir. 100 gram ızgara tavukta 0.1 gram karbonhidrat, 28 gram protein ve 11.23 gram yağ bulunmaktadır. Besin değerlerinden de görüldüğü gibi yağ bakımından zengin, karbonhidrat bakımından fakirdir. Proteince ise oldukça zengindir. Izgara Tavuk Kalori Bakımından Kilo Yapar mı? Tavuk, beyaz etlerin en üstündeki bir besin maddesidir. İçeriğinde bulunan hayvansal yağların fazlalığından dolayı dikkatli tüketilmelidir. Eğer aşırı tüketilirse yağlanmalara ve kilo alımına sebep olabilir. Bu yağlanmalar ve kilo alımları insan sağlığını olumsuz etkileyebilir ve tehlikeye sokabilir. Aşırı tüketimi, genç ya da yetişkin bireylerde obezite rahatsızlığını ortaya çıkarabilir. Izgara Tavuğun Kalori Bakımından Zararları ve Faydaları Nelerdir? Aslında tavuk etinin hem zararı hem de faydası vardır. Fazla tüketimi sonrasında alınan kaloriler, eğer egzersizlerle ve sporla enerjiye çevrilmezse, yağlanmalara ve kilo alımına neden olabilir. Alınan bu kilolar obezitenin başlangıç noktası olabilir çünkü tavuk etinde bol miktarda hayvansal yağ bulunmaktadır. İçindeki hayvansal yağ oranının fazlalığı, fazla tüketimlerde kalp rahatsızlıklarına ve damar tıkanıklıklarına neden olabilir. Bunların haricinde kolesterolü de yükseltebilir. Fakat içerdiği protein, potasyum, fosfor, demir ve çinko mineralleri bakımından da oldukça zengindir. Proteinler, insanlardaki kas yapısını kuvvetlendirir ve kas gelişimini destekler. Pişirme yöntemlerinden ızgara, diğer pişirme yöntemlerine göre daha sağlıklı bir seçimdir. İçerdiği bolca protein sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu mineralleri vücut yapısına katar ve dengeler. |