Biber, C vitamini bakımından zengin bir sebzedir ve diğer sebzelere kıyasla daha fazla vitamin içerir. Ayrıca, kan dolaşımını artırıcı etkisi de bulunmaktadır. Biber, hemen hemen her yemeğe tat veren ve olmazsa olmaz sebzeler arasında ilk sıralarda yer alır. Özellikle domates ile birleşip sos haline getirildiğinde, pek çok meze ve yemeğe güzel bir sos olur. Yaz aylarında daha çok yapılan biber kızartması, pratik bir yaz yemeğidir. Hızlıca hazırlanmasıyla pek çok kişinin tercih ettiği biber kızartması, sağlık açısından çok faydalı bir yemek değildir. Biberleri çok fazla kızgın yağda değil de az yağın içinde hafif kavurur gibi kızartmanız halinde daha sağlıklı olabilir. Ardından üzerine dökeceğiniz yoğurt sos veya domates sosu ile ister akşam, ister öğlen menüsünde tercih edebilirsiniz. Kalori ve Besin Değerleri Bir porsiyon biber kızartması yaklaşık 67 kalori içermektedir. Ancak bu aşamada biberin içine katılacak olan tuz miktarı, kızartılacak olan yağın cinsi ve biberlerin adedi de çok önemlidir. Verdiğimiz kalori bilgisi, az tuzlu, fındık yağı ile kızartılmış bir tutam yeşil biber için geçerlidir. Eğer ayçiçek yağı kullanacak ve tuzunu da fazla katmak istiyorsanız, biber kızartmanızın kalorisi de artacaktır. Bir Porsiyon Biber Kızartmasının Besin Değeri
Biber Kızartması Tarifi Malzemeler
Nasıl Yapılır? Biberleri kızartmaya geçmeden önce sap kısımlarını kopartın ve içlerinde bulunan çekirdekleri temizleyin. İç kısımlarını temizledikten sonra bol suda yıkayın ve kurulayın. Yağı bir kızartma tavasına alın ve ısıtın. Isınmış olan yağda biberlerin her tarafı kızarana dek pişirin. Kızartılan biberleri havlu kağıt serilmiş bir servis tabağına alın ve bekletin. Kağıt yağı çektikten sonra biberleri servis tabağına alın ve domates sosunu hazırlamaya geçin. Bunun için domatesi bir tavaya rendeleyin ve üzerine bir diş sarımsağı doğrayıp ilave edin. Domates sosu suyunu çektiğinde biberlerin üzerine gezdirerek dökün. Yoğurdu biraz tuz ile karıştırıp domates sosunun üzerine gezdirin. Afiyet olsun. Ek Bilgiler Biber kızartmasının kalorisini düşürmek için, kızartma işlemi yerine fırında pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz. Fırında pişirilen biberler, aynı lezzeti sunarken daha az kalori içerir. Ayrıca, yoğurt sosunu hazırlarken yoğurdun yağsız olanını tercih edebilir ve sosun kalorisini de azaltabilirsiniz. |