Yaz meyvelerinden olan ve yazın bolca tüketilen şeftalinin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. İlk olarak Çin'de yetiştirilen ve gülgiller ailesinden olan şeftali, A, B ve C vitaminlerini aynı anda bünyesinde bulundurur ve aynı zamanda mineral bakımından da oldukça zengindir. Bol sulu bir meyve olan şeftali; komposto, marmelat, reçel ve meyve suyu olarak da kullanılmaktadır. Ancak meyve olarak mevsiminde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Ülkemizde en kaliteli şeftali, Bursa ilimizde üretilmekle birlikte Akdeniz illerimizde de üretilebilmektedir. Üç çeşit şeftali üretilmektedir. Yarma, tüysüz ve et şeftali olarak sınıflandırılan şeftali, enerji bakımından oldukça düşük kalori içermektedir.
100 Gram Şeftali Kaç Kalori?
100 gram şeftali 38 kalori içermektedir. Bu birçok meyveye göre oldukça düşük kalori sayılır. Üstelik içeriğinde besin lifleri de bulunması bakımından diyet listelerinde rahatlıkla tüketilebilir. İçerdiği şeker oranının büyük kısmını glikoz ve fruktoz oluşturduğu için oldukça sağlıklı bir besindir.
100 Gram Şeftalinin Besin Değerleri Nelerdir?
- Su: 88.87 gram
- Enerji: 38 kalori
- Protein: 0.91 gram
- Toplam yağ: 0.25 gram
- Kül: 0.43 gram
- Karbonhidrat: 9.53 gram
- Diyet lifi: 1.5 gram
- Toplam şeker: 8.39 gram
100 Gram Şeftalinin Mineral Değerleri
- Kalsiyum: 6 mg
- Demir: 0.25 mg
- Magnezyum: 9 mg
- Fosfor: 20 mg
- Potasyum: 190 mg
- Çinko: 0.17 mg
- Bakır: 0.07 mg
- Mangan: 0.06 mg
- Selenyum: 0.1 µg
100 Gram Şeftalinin Vitamin Değerleri
- C vitamini: 6.6 mg
- Tiamin: 0.024 mg
- Riboflavin: 0.031 mg
- Niasin: 0.80 mg
- Pantotenik asit: 0.053 mg
- B6 vitamini: 0.06 mg
- Toplam folat: 4 µg
- Toplam kolin: 6.1 mg
- A vitamini RAM: 16 µg
- A vitamini IU: 326 IU
- Lutein: 91 µg
- K vitamini: 2.6 µg
100 Gram Şeftalinin Yağ Değerleri
- Toplam doymamış yağ asitleri: 0.016 gram
- Tekli doymamış yağ asitleri: 0.067 gram
- Çoklu doymamış yağ asitleri: 0.086 gram
- Kolesterol: 0 mg
Şeftalinin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
- Şeftalinin halk arasında en fazla bilinen faydası sindirim kolaylığı sağlamasıdır.
- Hazmı kolaylaştıran şeftali böbreklerdeki taşların düşürülmesinde faydalıdır.
- Basur hastalığı olanlara fayda sağlar.
- Şeftali doğal idrar söktürücü etkisiyle böbrekleri temizler, vücudu toksinlerden arındırır.
- Şeftali, ağız kokusunu gidermede oldukça etkili olup aynı zamanda GUT hastalığına karşı faydalıdır.
- Sinirlere etkisi olduğu için uykusuzluk çekenlere faydası vardır.
- Yüksek oranda antioksidan içerdiği için vücudu kanser hücrelerinden korur.
- Kalp damar hastalıkları için faydası vardır.
- Şeftali düşük kalori içerir. Bu nedenle diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.
- Cilde etkisi olan şeftali cildi parlatır ve güzelleşmesini sağlar.
- İçeriğinde bulundurduğu lif ve vitaminlerin etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
- Göz sağlığı açısından son derece faydalıdır.
- Safra kesesini düzene sokar ve aynı zamanda bağırsak kurtlarını döker.
Bu kadar faydası olan şeftaliyi tüketirken kabuğunu soymamaya dikkat edin. Çünkü asıl vitamin ve mineraller kabuğunun hemen altındaki katmandadır. Şeftali alacağınız zaman bol sulu olmasına özellikle dikkat edin. Boyutları orta büyüklükte ve tek renkte olanları tercih edin. Organik olduğunu gösteren özellikler bunlardır. |