Mısır, buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl ürünlerinden biridir. Mısır üretimi ilk kez Amerika Yerlileri tarafından yapılmaya başlanmış, daha sonra Kristof Kolomb tarafından Avrupa'ya taşınmıştır. Buğdaygiller familyasında yer alan bu değerli tarım bitkisinin boyu, ortalama 150 ile 300 cm arasında değişir. Boğumlu, dik ve sert yeşil bir gövdesi, gövdenin boğumlarından çıkan dalgalı kenarları olan uzun ve geniş yeşil yaprakları vardır. Yaprakların dibi, boğumları gövdesini bir kın gibi sarar. Mısırın çiçekleri iki çeşittir; erkek çiçekler gövdenin ucunda saçlı püsküllü başaklar halinde, dişi çiçekler ise gövdenin yeşil yapraklı boğumlarının arasında toplanmıştır. Dişi çiçekler döllenmeyle olgun bir tohuma, yani mısır tanesine dönüşür. Taneler koçan olarak bilinen kalın, silindirik yuvarlak ve sıra sıra bir eksenin çevresine yan yana sıkıca dizilmiştir. Her koçanın üstü, yemyeşil koçan yaprağı veya gömlek denen yapraklar tarafından sıkıca sarılarak kapatılmıştır. Taneleri beyaz, sarı, turuncu hatta kırmızımsı olan, farklı biçim ve büyüklükte yüzlerce mısır çeşidi vardır. En çok köylerde çiftçilerimizin ektiği süt mısır, en vitaminli ve besleyici olandır. Kalori bakımından düşük gibi görünse de besleyici ve vitamin deposudur. Mısır, bol nişasta, yağ, şeker ayrıca protein ve bazı mineralleri içeren bir besin maddesi olduğundan insan ve hayvanların beslenmesinde büyük rol oynar. Vitamin yönünden yoksul olduğundan diğer tahıl besinlerine göre besleyici değeri düşüktür. Mısır, en çok hayvan yemi olarak kullanılır ve başka pek çok kullanım alanı da vardır. Dünyanın pek çok yerinde mısır öğütülerek mısır unu elde edilir. Mısır unu, mısır ekmeği yapımında kullanılır. Kalori bakımından düşük olduğu için diyet yapanlara da önerilir. Ayrıca kahvaltılık gevrek de yapılır. Cin mısırı denen mısır çeşidi kavrulup patlatılırsa herkesin çok beğendiği ve sevdiği çerezlerden biri olur. Mısır tanelerinden yemeklik yağ ve nişasta elde edilir. Kalori bakımından mısırın besin değeri düşük olduğundan yağı da hafif olur ve yemeklerimize lezzet katar. Mısır nişastası da özel günlerde baklava açımında kullanılır ve baklavanın olmazsa olmazlarındandır. Bir Bardak Haşlanmış Mısır Kaç Kaloridir? Orta boy bir bardak haşlanmış mısır, yaklaşık olarak 107 kalori değerindedir. Bu kalori değerini veren orta boy bir haşlanmış mısır bardağının kütlesi 100 gramdır. Haşlanmış Mısırın Besin Değerleri: Bir orta boy haşlanmış mısırın 100 gramı, 20.28 gram karbonhidrat, 3.01 gram protein ve 1.34 gram yağ içerir. Haşlanmış Mısır Kilo Yapar mı? Patlamış mısır yerine haşlanmış mısır tercih etmek daha doğru olur. Diyetisyenler genellikle haşlama yapılan besinleri önerirler. Az tuz kullanarak tüketilmesi şartıyla kilo yapmaz. Kalori bakımından da düşük olduğu için diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Yüksek oranda lif içerir. Akciğer kanseri gelişme riskini minimuma indirir. Kalp sağlığı için de faydalıdır. Hafıza güçlendirme özelliğine sahiptir. Stresi azaltmada da faydalı olan bir besindir ve tıbbi açıdan sağlık yönüyle insan sağlığına birçok yararları vardır. Bir Porsiyon (Orta) Patlamış Mısır Kaç Kaloridir? Bir orta boy büyüklükte patlamış mısır, yaklaşık olarak 209 kalori değerindedir. Bu kalori değerini veren bir orta büyüklükteki patlamış mısırın kütlesi de yaklaşık 50 gramdır. Bir Porsiyon Patlamış Mısırın Besin Değerleri: Bir orta büyüklükteki patlamış mısırın 50 gramı, 28.5 gram karbonhidrat, 5.4 gram protein ve 8 gram yağ içerir. Bir Porsiyon Patlamış Mısır Kilo Yapar mı? Yağda pişirilmesi ve üzerine tuz eklenmesi nedeniyle kilo vermeye çalışan kişiler için tehlikeli ve sağlıksız bir çerezdir. Tüketmek isteyenlere önerimiz, tuzsuz ve yağsız olanıdır. Günlük tüketim miktarı 1 su bardağını geçmemelidir. Patlamış mısırın sağlık açısından faydasından ziyade zararı çoktur. Yağ oranı yüksek olduğu için diyet yapanlara kesinlikle önerilmez. Bunun yanı sıra günlük tüketim fazla olursa obezite riskini de artırmaktadır. |
Üngür
11 Temmuz 2024 PerşembeMısırın kalori değerinin diyet yaparken önemli olduğunu biliyorum, peki haşlanmış mısır kilo yapar mı?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeÜngür,
Haşlanmış mısır, makul miktarda tüketildiğinde kilo alımına neden olmayabilir. Ancak, her gıdada olduğu gibi, porsiyon kontrolü önemlidir. Mısır, karbonhidrat açısından zengin bir besindir ve fazla tüketildiğinde kalori alımını artırabilir. Dengeli bir diyet ve aktif bir yaşam tarzı ile haşlanmış mısırın tadını çıkarabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim!