Sufle, hamur işleri kategorisinde yer alan ve özellikle çikolata severler tarafından oldukça beğenilen bir tatlı çeşididir. Ana malzemeleri arasında süt, un, yumurta, şeker, tereyağı, kakao ve bitter çikolata bulunur. Sütlü tatlılar arasında fazlaca tercih edilen sufle, genellikle yoğun lezzeti ve kıvamıyla bilinir. Sütlü tatlılar, şerbetli tatlılara oranla daha hafif olduğu için diyet listelerinde de aşırıya kaçmadan tüketimi gerçekleştirilebilir. Sütlü tatlıların sindirimi daha kolaydır. Sufle, karbonhidrat ve yağ bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için kalori değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle kilo kontrolü yapan kişilerin ya hiç tüketmemesi ya da ufak ölçülerde tüketmesi önerilir. Diyet yaparken sufle tüketilmişse, sonraki öğünlerde kalori bakımından düşük yiyeceklere yer verilmelidir. 100 gram kadar sufle, yaklaşık 478 kalori içermektedir. Eğer yanında bir de dondurma ile tüketilirse ya da servis edilirse kalori değeri 600'lere kadar çıkabilir. 1 Adet Suflenin Besin Değerleri Nelerdir?
Sufle Tarifi Sufle Malzemeleri
Sufle Üzeri İçin
Sufle Nasıl Yapılır? Tereyağını uygun bir tencereye alarak kısık ocakta eritin. Tereyağı tamamen eridikten sonra unu yavaş yavaş ekleyip, topaklanmaması için çırpma teli ile karıştırın. Unun kokusu çıkana kadar karıştırmaya devam edin. Un kavrulduktan sonra sütü sicim şeklinde boşaltıp, bir taraftan da karıştırın. Çırpma teli ile kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirin. Pişen kremayı ocaktan alın. Kremanın içine toz şekeri ilave edin ve karıştırarak toz şekeri eritin. Ardından bitter çikolatayı ve kakaoyu ekleyip eriyene kadar karıştırın. Krema sıcak olduğu için çikolata ve toz şeker kolaylıkla eriyecektir. Yumurtaları bir kasenin içine alarak sarısını beyazından ayırın. Yumurta sarılarını tenceredeki malzemelerin içine ekleyip, tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte çırpma teli ile devamlı karıştırın. Bu işlem ile suflenin rengi daha parlak olacaktır. Yumurta beyazlarını mikserin en yüksek hızı ile kar haline gelene kadar çırpın. Kaseyi ters çevirdiğinizde yumurtalar akmamalıdır. Kısık ocakta kaynayan suflenin üzerine yumurta beyazlarını ekleyip karıştırın. Fırın sufle kaplarını oda sıcaklığında erimiş margarin ile yağlayın. Eğer sufle kabınız yoksa orta boy porselen fincanları yağlayın. Yağladığınız kabın içine pudra şekeri serperek kabın her tarafını kaplamasını sağlayın. Kabı ters çevirerek fazla pudra şekerini alın. Her bir kabın içine 1 kepçe sufle dökün. Kapların üzerinde 1 parmak kadar boşluk kalmalıdır. Hazırladığınız tatlıları fırın kabına sıralayın. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısınan fırına tatlıları verin. Yaklaşık 15 dakika fırınlamak yeterli olacaktır. Sufleyi dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |