Patates, toprak altında yetişen yumruları tüketilebilen bir bitki türüdür ve ana vatanı Amerika'dır. Türkiye'de özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak üretilir. Patates, yemeği, salatası ve çeşitli yemek tariflerinde kullanılan oldukça besleyici bir besindir. Patatesin kabuklarında yüksek miktarda faydalı mineral ve vitamin bulunduğu için mümkünse kabukları soyulmadan, çok iyi yıkanarak tüketilmelidir. Son yıllarda, patates kızartması ince kabuklu patateslerden yapılarak kabukları soyulmadan tüketilmektedir. Patatesin en faydalı tüketim şekli pişirme ve haşlama yoluyla yapılanıdır. Patates kızartması, özellikle diyet yapan kişilere tavsiye edilmemektedir.
Patatesin Kalori Miktarı
100 gram patates 93 kaloridir. Patates, farklı şekillerde hazırlanarak tüketilebilmektedir. Aşağıda farklı hazırlama türlerine göre besin değerleri ve kalorileri verilmiştir:
100 gram kabuksuz pişmiş patates 74 kalori
- Karbonhidrat: 14.2 gram
- Protein: 2 gram
- Yağ: 0.1 gram
- Sodyum: 2 mg
- Potasyum: 333 mg
- Kalsiyum: 6 mg
- A vitamini: 1 mg
- C vitamini: 12.04 mg
- Demir: 0.39 mg
100 gram kabuklu pişmiş patates 93 kalori
- Karbonhidrat: 26.4 gram
- Protein: 3.9 gram
- Yağ: 0.2 gram
- Sodyum: 1 mg
- Potasyum: 296 mg
- Kalsiyum: 5 mg
- A vitamini: 1.1 mg
- C vitamini: 14.88 mg
- Demir: 0.42 mg
100 gram patates piyazı 244 kalori
- Karbonhidrat: 24.1 gram
- Protein: 3.3 gram
- Yağ: 14.8 gram
- Sodyum: 170 mg
- Potasyum: 580 mg
- Kalsiyum: 23 mg
- A vitamini: 4 mg
- C vitamini: 10.53 mg
- Demir: 1.1 mg
100 gram patates kızartması 428 kalori
- Karbonhidrat: 32.1 gram
- Protein: 4.4 gram
- Yağ: 31.5 gram
- Sodyum: 458 mg
- Potasyum: 1000 mg
- Kalsiyum: 52 mg
- A vitamini: 10 mg
- C vitamini: 2 mg
- Demir: 2.2 mg
Patatesin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
- Patates sindirimi kolaylaştırır ve mide gazını giderir. Bu yönüyle hazmettirici özelliği vardır.
- Potasyum bakımından zengin ve sodyum bakımından fakir olması sayesinde kalp damar hastalıklarından korur ve tansiyon hastalığına faydası vardır.
- Tiroidin düzenli çalışmasında faydası vardır.
- Patates, düşük kalori miktarına sahiptir. Bu nedenle özellikle haşlama patates diyet listelerinde önerilir.
- Cilt sağlığında da faydası vardır. İçerdiği minerallerle cildi güzelleştirir.
- İçerdiği fosfor nedeniyle cinsel gücü artırır.
- Bol miktarda lif içermesi bakımından bağırsakları çalıştırıcı özelliğe sahiptir ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kabızlığa karşı son derece etkilidir ve kolon kanserini önleyici etkisi vardır.
- Karaciğer, safra kesesi ve mideye dost bir sebze olarak bilinir.
- Vücutta bulunan toksinleri dışarı atar ve kanı temizler.
- Patatesin vitaminleri hemen kabuğunun altındadır. Bu nedenle kabuğu ile tüketmenin faydası olacaktır. Fakat patatesi kızartarak tüketmekten kaçınılmalıdır.
|