Boyoz, mayasız ve yağlı bir hamur işi olarak bilinir ve İzmir yöresinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. İzmir'e has bir hamur işi olan boyoz, diğer bazı illerde de yapılmasına rağmen, İzmir boyozunun yerini tutmamaktadır. İzmir'den ayrı olan İzmirliler, İzmir'e döndüklerinde en fazla yedikleri şey genellikle boyoz olur. Üzerine karabiber ekilmiş ve haşlanmış yumurta ile bir bardak çayın yanında büyük bir keyifle tüketilen boyoz, İzmirlilerin vazgeçemediği sabah kahvaltılarındandır. Boyoz, yağlı ve az yağlı olmak üzere iki şekilde hazırlanabilmektedir. Bir adet yağlı boyoz yaklaşık 175 kalori içerirken, bir adet az yağlı boyoz 160 kalori içermektedir. Bir boyoz ortalama 50 gram ağırlığındadır. Bir kişinin bir kahvaltıda üç adet boyozu ekmek yerine tüketebileceğini düşünürsek, bu oldukça yüksek bir kalori miktarı demektir. Boyozun Yaygın Olduğu Bölgeler Türkiye dışında; Şili, İspanya, Arjantin ve Peru'da da tüketilen boyozun malzemeleri aşağıda listelenmiştir:
Boyoz, Türkiye dışındaki ülkelerde şeker katılarak yapılırken, Türkiye'de şeker tercih edilmemektedir. Tatlandırıcı olarak tahin yeterli görülmektedir. Bir Adet Boyozun Besin Değerleri Nelerdir?
Boyozun Malzemeleri
Boyozun İç Malzemeleri
Boyozun Tarifi Kalorisi düşük olan boyoz yapmak için, patatesi haşlayarak soyun ve çatalla ezerek yumurta, tulum peyniri ve kaşar peynirini karıştırın. Ardından başka bir kaba listede bulunan boyoz malzemelerini koyarak karıştırın. Kulak memesi kıvamına geldikten sonra 20 dakika beklemeye alın. Hamur dinlendikten sonra ceviz büyüklüğünde kopararak merdane ile bir karış büyüklüğünde açın ve ortasına iç malzemesini doldurun. Dört köşesinden içlere doğru bükerek kapatın. Tüm hamuru aynı şekilde hazırladıktan sonra bir tepsiye birkaç yağ damlatın ve hamurları yerleştirin. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırın ısınınca tepsiyi fırına vererek pişirin. Boyozunuz piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz. |