Pişmaniye, tel helva olarak da bilinen geleneksel bir tatlıdır. İlk olarak Kocaeli mutfağında ortaya çıkmış ve bu bölgedeki şenliklerin ve şölenlerin vazgeçilmez tatlarından biri olmuştur. Hafif bir tatlı olmasına rağmen yüksek kalori içeriği ve büyük lezzeti nedeniyle birçok bölgeye yayılmıştır. Pişmaniye, margarin, un, şeker, limon tuzu, vanilya ve sudan yapılmaktadır ve bu bileşenler nedeniyle kalori miktarı oldukça yüksektir. 100 Gram Pişmaniye Kaç Kalori? 100 gram pişmaniye yaklaşık 484 kalori içermektedir. Kalorisinin büyük bir çoğunluğu şekerden geldiği için oldukça sağlıksız bir beslenme türü olarak görülmektedir. Pişmaniye Tatlısının Malzemeleri
Pişmaniye Tatlısının Tarifi Şeker ve su karıştırılarak 180 derecelik ateşte kaynatılır. Kaynama esnasında ara sıra bir kepçe ile karıştırılır. İsteğe göre kakao veya çilek şurubu ilave edilebilir. Kaynama tamamlandıktan sonra karışım yağlanmış bir havuza dökülür. Hafif donmaya başlayınca yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanır. Diğer taraftan yağ ile un kavrularak una yedirilir. Ardından donmaya başlayan şerbetin ortası açılarak üzerine un serpilir. İki veya dört kişi, ortadan tutarak halkayı kendilerine doğru yavaşça asılarak genişletir ve kıvırarak tekrar katlar. Her katlama esnasında üzerine un serpilir. Bu işlem en az 30 defa tekrarlandıktan sonra şeker hamura yedirilmiş ve hamur tel tel olacaktır. Bu esnada pişmaniye ikiye ayrılıp üst üste konur ve artık pişmaniyeniz yenmeye hazırdır. Pişmaniyenin kalorisi yüksek olduğu için diyet yapanlar kesinlikle pişmaniyeden uzak durmalıdır. 100 Gram Pişmaniyenin Besin Değerleri Nelerdir?
Ekstra Bilgiler Pişmaniye, yüksek kalori ve şeker içeriği nedeniyle özellikle diyabet hastaları ve kilo kontrolü yapan kişiler için uygun bir tatlı değildir. Ayrıca, pişmaniye yapımında kullanılan margarin ve tereyağı gibi yağlar, doymuş yağ içerikleri nedeniyle kardiyovasküler sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle, pişmaniyenin tüketiminde dikkatli olunması ve porsiyon kontrolü yapılması önemlidir. |