Güllaç, özellikle Ramazan ayında tüketilen ve genellikle üzeri fıstık tozu veya nar ile süslenen geleneksel bir Türk tatlısıdır. Güllaç, hazır güllaç yaprakları kullanılarak hazırlanmaktadır. Bu yapraklar, un, mısır nişastası ve su ile hazırlanır ve yanmaz bir tava ile kurutularak yapım için hazır hale getirilir. Güllaç malzemeleri genellikle güllaç yaprakları, süt, gül suyu ve şekerden oluşur. Şeker ve süt karışımı kaynatılarak tepsiye dizilen yaprakların her katına dökülür. Orta kata ise dövülmüş ceviz eklenir. En son kata gül suyu ve kalan sütlü karışım dökülür. Tatlı bir süre dinlenerek şerbetini çekmesi beklenir. Şerbetini iyice çeken tatlı artık servise hazırdır. Servis esnasında nar taneleri veya fıstık tozu ile süslenir. Diyet yapanlar veya şeker hastaları için güllaç, yüksek şeker içeriği nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir tatlıdır. Ancak, tatlıyı daha sağlıklı hale getirmek için toz şeker yerine tatlandırıcı kullanılabilir. 1 Dilim Cevizli Güllaç Değerleri 1 dilim güllaç ortalama 235 kaloridir.
Diyet Güllaç Tarifi
Nasıl Yapılır? Süt uygun bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. Üzerine tatlandırıcı eklenir. 1 adet güllaç yaprağı tepsiye yerleştirilir. Güllaç yaprağının üzerine 1 kepçe kaynamış sütten dökülür. Diğer yaprak da tepsiye kırılarak yerleştirilir. İkinci kata dövülmüş ceviz serpilir. Güllaç yaprakları bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Son kata gül suyu ve kalan süt dökülür. Hazırlanan güllaç, şerbetini çekmesi için 2 saat kadar buzdolabında bekletilir. Servis anında kare şeklinde kesilerek üzeri fıstık veya nar taneleri ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun. |