Ispanak, kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir ve birçok farklı yemekte kullanılabilir. Ispanak yemekleri, börekler veya hatta kekler gibi çeşitli tariflerde harika lezzetler sunar. Ispanağın kalorisi, hazırlarken kullanılan malzemelere bağlı olarak değişebilir. 100 gram çiğ ıspanak ortalama 23 kalori içermektedir. Ispanak yemeğinin bir porsiyonu ise ortalama 180-200 kalori arasında değişir. Eğer ıspanak yemeği hazırlarken pirinç kullanmaz ve kullanılan yağ miktarını yarıya indirirseniz, bir porsiyon ıspanak yemeği 150 kaloriye kadar düşürülebilir.
Ispanak, özellikle diyet yapanlar için harika bir alternatiftir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlamak için yeterli olur. Ispanak, lif bakımından zengin bir içeriğe sahiptir ve içinde A, C, E, K ve B6 vitaminleri ile bolca demir, folat, kalsiyum, tiamin, çinko ve bakır gibi mineralleri de barındırır.
Ispanağın Besin Değerleri Nelerdir?
- 1 porsiyon ıspanak 4.3 gram lif içerir.
- Günlük C vitamini ihtiyacının %29'unu karşılar.
- Günlük kalsiyum ihtiyacının %24'ünü karşılar.
- Günlük demir ihtiyacının %36'sını karşılar.
- Günlük magnezyum ihtiyacının %39'unu karşılar.
- Günlük potasyum ihtiyacının %24'ünü karşılar.
- Günlük folik asit ihtiyacının %66'sını karşılar.
- Günlük tiamin ihtiyacının %11'ini karşılar.
- Günlük B6 vitamini ihtiyacının %22'sini karşılar.
Ispanağın Faydaları Nelerdir?
- Ispanağın faydaları, içeriğinde yer alan besin değerleri ile doğru orantılıdır ve oldukça fazladır. Ispanak, vücutta neredeyse her sistem için yararlı olan ve sağlığa ciddi anlamda katkıda bulunan bir besindir.
- Ispanağın vücudu kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yapılan bazı araştırmalara göre ıspanağı düzenli bir şekilde tüketen kişilerde deri, akciğer, prostat ve mesane kanserine yakalanma olasılığı daha azdır.
- İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde kalp krizi, felç ve katarakta karşı vücudu koruyucu etkisi vardır.
- Yaşlılık körlüğü olarak bilinen rahatsızlığa karşı iyi gelir. Ispanağı düzenli tüketen kişilerde körlüğe varacak görme bozukluklarına yakalanma riski daha azdır.
- Potasyum içeriği ile yüksek tansiyona karşı iyi gelir.
- Kansızlığa karşı faydalıdır.
- Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Mide, karaciğer ve pankreas salgısını uyarıcı etkisi vardır.
- Ispanakta yer alan klorofilin toksin atıcı özelliği vardır.
- İçeriğinde bulunan K vitamininin kemik gelişimine katkısı büyüktür.
- Ispanak, menopoz sonrasında kemik sağlığını korur.
- Sigaraya bağlı olarak gelişen akciğer kanseri riskini azaltıcı etkisi vardır.
- Ispanak suyunun kalp kaslarını güçlendirici özelliği bulunmaktadır.
- Ispanak, gebelik döneminde bolca tüketilirse sakat doğumlu çocukların olma ihtimali azalır.
- Lif bakımından zengin içeriğe sahip olan ıspanağın kabızlığı önleyici etkisi vardır.
- Ispanak, idrar söktürücü, beden güçlendirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
Ispanağın Zararları Nelerdir?
Ispanak, sağlık için oldukça faydalı bir besindir. Bu nedenle zararları yok denecek kadar azdır. Ancak mide ve onikiparmak bağırsağında ülseri olan kişilerin fazla tüketmesi tavsiye edilmez. Aynı şekilde eklem iltihabı, idrar yolunda taş ve ürik asit bulunan kişilerin de fazla tüketmemesi gerekir.
|
Şengül
24 Mayıs 2024 CumaDiyet yaparken kalorilere çok dikkat ediyorum. Çoğu yeşil sebzede kalori oldukça az diye biliyorum. Bu doğru mu? Ispanağın kalori bakımından diğer sebzelerden ne kadar farkı var?
Cevap yazAdmin
24 Mayıs 2024 CumaEvet, yeşil sebzeler genellikle düşük kalori içerirler ve bu nedenle diyet yaparken tercih edilirler. Örneğin, 100 gram ıspanak yaklaşık 23 kalori içerir. Diğer yeşil sebzelerle kıyaslandığında da benzer düşük kalori değerine sahiptir. Bu nedenle, diyetinizde ıspanağı rahatlıkla kullanabilirsiniz.