Kadınbudu köfte, Türk mutfağının geleneksel ve en lezzetli köfte çeşitlerinden biridir. Kadınbudu köftesi, farklı et türlerinden yapılabilmektedir. Bu nedenle köftenin besin ve kalori değerleri de haliyle değişiklik göstermektedir. Ancak kadınbudu köfte yapımında yağsız kıyma kullanılırsa daha sağlıklı hale gelmekte ve kalori değeri düşmektedir. Bu da kilo alımını önlemeye yardımcı olabilir. Ancak köfte yapımı yağlı kıyma kullanılarak hazırlanırsa kalori değeri artacağından dolayı istenmeyen kilo artışlarına neden olabilmektedir. 1 porsiyon kadınbudu köfte yaklaşık 180 gram civarındadır ve bu miktarda yaklaşık olarak 635 kalori içermektedir. Kadınbudu Köftenin Zararları ve Faydaları Genellikle herkes tarafından yaz kış hazırlanarak sofraları süsleyen ve oldukça kolay bir şekilde hazırlanabilen bu köfte çeşidi, yüksek protein içeriği nedeniyle vücudun protein ihtiyacını karşılayabilir. Ancak fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Yüksek protein içeriği böbrekler üzerinde yük oluşturabilir ve fazla tüketim kalori alımını artırabilir. Diyet Kadınbudu Köfte Tarifi Gerekli Malzemeler
Diyet Kadınbudu Köfte Nasıl Yapılır? Diyet kadınbudu köfte hazırlığına ilk olarak karıştırma kabımıza 2 çorba kaşığı yulaf kepeğini alarak başlayalım. Ardından yulaf kepeğinin üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave ederek kepeği ıslatalım. Islanan kepek, kısır bulguru gibi suyu çekip şişene kadar beklemeye bırakılır. Kepek kabarırken, biz de 1 adet kuru soğan ve 2-3 diş sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra rendeleyelim. Daha sonra küçük bir tavaya 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ ekleyip ocağa koyarak yağı ısıtalım. Isınan yağın üzerine rendelenmiş soğan ve sarımsakları ekleyerek pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan soğanların üzerine yarım kg yağsız kıymanın yarısını ilave ederek kıyma bıraktığı kendi suyunu çekinceye kadar kavuralım. Üzerine 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, ince kıyılmış yarım demet maydanoz ve isteğe bağlı tuz ilave ederek karışımı karıştırarak ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Kavrulmuş kıyma soğuduktan sonra, ıslatılmış yulaf kepeğinin üzerine ekleyelim ve kalan kıymanın yarısını da ilave ederek karışımı iyice yoğuralım. Yoğrulan köfte harcından iri parçalar kopartarak yassı köfteler hazırlayalım. Ardından 1 adet yumurtayı bir çatal yardımıyla iyice çırptıktan sonra köfteleri yumurtaya arkalı önlü bulayarak önceden ısıtılmış teflon yapışmaz tavada çevirerek kızarıncaya kadar pişirerek servise sunalım. Afiyet olsun. Diyet kadınbudu köfte tarifimizdeki malzemelerle yaklaşık olarak 10 tane iri köfte çıkmaktadır. Diyet köfteyi günlük kepek ihtiyacınıza göre sayısını ayarlayarak tüketebilirsiniz. Sıcak sıcak tüketilmesinin yanı sıra soğuk tüketimi de oldukça lezzetlidir. Yanınızda taşıyarak istediğiniz zaman ara öğünlerde de rahatlıkla tüketebilirsiniz. |
Hilal
21 Temmuz 2024 PazarKadınbudu köftesinin 1 porsiyonunun 635 kalori olduğunu öğrendikten sonra, acaba kaç porsiyon yemek sağlıklı olur? Yüksek protein içeriği böbreklere zarar verebilir mi, bu konuda dikkatli olmamız gerekir mi? Ayrıca diyet kadınbudu köfteyi denemek istiyorum, ama yulaf kepeği yerine başka bir şey kullanabilir miyim?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarHilal Hanım,
Kadınbudu köfte oldukça lezzetli bir yemektir, ancak 1 porsiyonunun 635 kalori olduğunu göz önünde bulundurursak, porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Ortalama bir yetişkinin günlük kalori ihtiyacına göre, 1 porsiyon kadınbudu köfte yeterli olabilir. Ancak, eğer dengeli bir diyet uyguluyorsanız ve diğer öğünlerde de kalori alımınızı dikkate alıyorsanız, 1-1,5 porsiyonu geçmemekte fayda var.
Yüksek protein içeriği böbreklere zarar verebilir mi sorusuna gelirsek, genellikle sağlıklı bireyler için yüksek protein alımının böbreklere olumsuz etkisi yoktur. Ancak böbrek rahatsızlığınız varsa ya da böbrek sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, protein alımınızı sınırlamak ve bir uzmana danışmak en iyisi olacaktır.
Diyet kadınbudu köfte yaparken yulaf kepeği yerine tam buğday unu, kepekli galeta unu veya badem unu gibi alternatifler kullanabilirsiniz. Bu malzemeler hem lezzet katar hem de daha sağlıklı bir seçenek sunar.
Afiyet olsun!