Sahanda yumurta, kahvaltı sofralarının göz bebeği, küçük büyük herkesin çok sevdiği bir yumurta pişirme çeşididir. Sahanda yumurta, bol tereyağı ile tavada kızartıldıktan sonra yumurtanın kırılarak sarısının dağılmadan pişirilmesiyle hazırlanır. Özellikle köy kahvaltıları sahanda yumurtasız düşünülemez. Yumurta, son derece besleyici ve bol protein içeren bir gıda maddesidir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalıdır. Yumurta, her türlü hamur işi ve pastaların bir numaralı malzemesi olmasının yanı sıra, kendi başına da tüketilir. Yumurtayı en sağlıklı pişirme yöntemi ise rafadan olarak hazırlanmış olanıdır. Bir orta boy sahanda yumurta yaklaşık olarak 160 kaloridir. Eğer sıvı yağ veya doymuş yağ oranı düşük margarinler ile pişirilirse, kalori oranı yarı yarıya düşecektir. Sahanda Yumurta Besin DeğerleriTereyağı ile yapılmış bir porsiyon (100 gram) sahanda yumurtanın besin değerleri şu şekildedir:
Sahanda Yumurta Kilo Aldırır mı?Sahanda yumurtanın orijinali tereyağı ile yapılanıdır. Tereyağı ile hazırlanan bir sahanda yumurta, elbette ki kalori oranı yüksek olacağından kilo aldırması kaçınılmaz olur. Sahanda yumurtayı lezzetten vazgeçmeden tüketmek istiyorsanız, sıvı yağ ile hazırlamanızda fayda vardır. Sahanda yumurtada tereyağından vazgeçemeyenlerdenseniz, gün içinde alacağınız diğer öğünlerdeki kalori miktarını dengelemeniz gerekecektir. Diyet Yaparken Sahanda Yumurta Tüketilebilir mi?Sahanda yumurta, tereyağı ile yapılmadığı sürece diyet yaparken tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Çok az miktarda sıvı yağda pişirilmiş sahanda yumurtanın kalori miktarı çok daha düşük olacaktır. Ekstra BilgilerYumurtanın sağlığımız için faydaları saymakla bitmez. Yumurtada bulunan protein, kas kütlesinin korunmasına yardımcı olurken, içeriğindeki B12 vitamini, sinir sistemi sağlığı için önemlidir. Ayrıca, yumurtada bulunan lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar göz sağlığını korur. Sahanda yumurta tüketirken bu faydaları da göz önünde bulundurmakta fayda vardır. |
Sahanda yumurta gerçekten de kahvaltıların vazgeçilmez bir parçası. Sizce de bu kadar besleyici ve lezzetli bir yiyeceği diyet listemizde nasıl daha sağlıklı bir şekilde yer verebiliriz? Tereyağı yerine sıvı yağ kullanmak daha mı mantıklı olur? Ayrıca, sahanda yumurta yaparken kalori miktarını dengelemek için başka hangi ipuçlarını önerirsiniz?
Cevap yazSahanda Yumurta ve Diyet
Kahhar, sahanda yumurta gerçekten de besleyici ve lezzetli bir seçenek. Diyet listemizde bu lezzeti sağlıklı bir şekilde yer verebilmek için birkaç ipucu paylaşmak isterim.
Sıvı Yağ Kullanımı
Tereyağı yerine sıvı yağ kullanmak kalori miktarını azaltabilir. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tercih ederseniz, hem lezzet katmış olursunuz hem de kalp sağlığınıza fayda sağlar. Yağı ölçülü kullanmak da önemli; böylece fazla kalori alımını önleyebilirsiniz.
Kalori Dengeleme İpuçları
Sahanda yumurta yaparken kalori miktarını dengelemek için yumurtanın yanında sebzeler kullanabilirsiniz. Ispanak, domates veya biber gibi sebzeler, hem vitamin ve mineral alımını artırır hem de kalori miktarını dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca, yumurtanın sarısını azaltarak sadece beyazını kullanmak da kalori alımını düşürür.
Günlük beslenme düzeninizde sahanda yumurtayı dengeli bir şekilde yer alan bir seçenek olarak bulundurmak, hem sağlıklı hem de doyurucu bir alternatif olacaktır. Afiyet olsun!