Mandalina, A ve C vitaminleri açısından son derece zengin bir meyvedir. Soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığından koruyan mandalina, kendine has hoş kokusu ve aromatik tadıyla sevilerek tüketilmektedir. Tropikal kuşak meyvesi olan mandalina, Türkiye'de özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yoğun olarak üretilir. Yetiştiği bölge ve meyve olarak portakala benzerlik gösterir, bu nedenle portakalın kardeşi olarak görülür. Peki, bu kadar lezzetli ve bir o kadar da C vitamini deposu olan mandalina kaç kalori içerir? Mandalinaların büyüklükleri farklılık gösterdiği için gram üzerinden kalori hesabı yapacak olursak, 100 gram mandalina 53 kalori içermektedir.
Mandalina, yoğun besin lifi nedeniyle sindirim sistemini çalıştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yüzden diyet listelerinin vazgeçilmez meyvelerindendir. Eğer günlük bir adet meyve tüketme hakkınız varsa bunu mandalinadan yana kullanmanız hem sağlığınız hem de diyetiniz için faydalı olacaktır. Diğer meyvelerden bir adet tüketirken, mandalina iki adet tüketebilirsiniz. Bir tane mandalina ortalama 35 kalori gelmektedir. Günlük meyveden alacağınız 70 kalori de diyet için normal sayılmaktadır. Mandalinanın suyu sıkılıp doğal meyve suyu olarak da tüketilebilir. 100 gram mandalina suyu 43 kalori içermektedir. Diyette mandalina kullanılmasının diğer bir faydası da bol miktarda lif içerdiği için uzun süre tok tutmasıdır. Mandalina tüketenler kolay acıkmaz.
100 Gram Mandalinanın Besin Değerleri Nelerdir? - Su: 85.17 gram
- Enerji: 53 kalori
- Protein: 0.83 gram
- Toplam lipit: 0.31 gram
- Kül: 0.38 gram
- Karbonhidrat: 13.34 gram
- Diyet lifi: 1.8 gram
- Toplam şeker: 13.38 gram
100 Gram Mandalinanın Mineral Değerleri - Kalsiyum: 38 mg
- Demir: 0.15 mg
- Magnezyum: 12 mg
- Fosfor: 20 mg
- Potasyum: 166 mg
- Sodyum: 2 mg
- Çinko: 0.07 mg
- Bakır: 0.042 mg
- Mangan: 0.039 mg
- Selenyum: 0.1 µg
100 Gram Mandalinanın Vitamin Değerleri - C vitamini: 26.7 mg
- Tiamin: 0.058 mg
- Riboflavin: 0.036 mg
- Niasin: 0.376 mg
- Pantotenik asit: 0.216 mg
- B6 vitamini: 0.078 mg
- Toplam folat: 16 µg
- Toplam kolin: 10.2 mg
- Betaine: 0.1 mg
- A vitamini RAM: 34 µg
- A vitamini IU: 681 IU
- Lutein: 138 µg
- E vitamini: 0.20 mg
100 Gram Mandalinanın Yağ Değerleri - Toplam doymuş yağ asitleri: 0.039 gram
- Tekil doymamış yağ asitleri: 0.060 gram
- Çoklu doymamış yağ asitleri: 0.065 gram
- Kolesterol: 0 mg
Mandalinanın Sağlık İçin Faydaları Nelerdir? - 100 gram mandalinada insanın günlük ihtiyacı olan C vitamininin toplamı kadar C vitamini vardır. C vitamini sağlıklı cilt ve dokunun devamlılığı için gereklidir. Aynı zamanda gribal enfeksiyonların önüne geçer ve soğuk kış günlerinin bilinen hastalıklarına karşı bünyemizi güçlendirir. C vitamininin diğer bir faydası da bazı kanser türlerinin oluşumunu önlemesidir. C vitamini, besinlerle alınan demir mineralinin emilimini sağlar. Bu nedenle mandalina oldukça sağlıklı bir meyvedir.
- Mandalinada bol miktarda bulunan A vitamini sayesinde hücreler sağlıklı büyür, kemikler gelişir ve göz sağlığına faydası vardır. Ayrıca iltihap gelişme olasılığını yarı yarıya azaltır.
- Mandalina; hava kirliliği, ilaçlar, güneşten gelen zararlı ışınlar, sigaranın zararlı etkisi ve kimyasalların zararlı etkisini azaltır.
- Mandalinanın kalorisi yüksek değildir. Bu nedenle diyet listelerinde rahatlıkla uygulanır. İnsanı tok tutar ve sindirim sistemini çalıştırarak zayıflamaya yardımcı olur.
- İçerdiği potasyum ile kemiklerin gelişimini sağlar. İleriki yıllarda gelişen kemik erimesinin önüne geçer.
- Astım ve bronşit hastalığı olan kişiler sabahları bir bardak mandalina suyu içerse hastalıklarına iyi gelir.
- İshal kesici özelliği vardır.
- Yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarını düşürmede etkilidir.
- Sakinleştirici etkisi vardır. Uyku sorunu yaşayan kişiler uyumadan önce iki adet mandalina yediklerinde daha rahat uykuya geçerler.
|