İncir, dutgiller familyasında yer alan ve tropikal iklim kuşağında yetişen bir bitkidir. Dünya genelinde yaklaşık 750 çeşidi bulunur. Türkiye'de üretilen incir çeşitlerinin en önemlileri arasında sarı lop inciri, bardacık inciri, lop incir ve İzmir inciri bulunmaktadır. İncir, yüksek oranda besin lifi içerdiği için sindirim sistemini çalıştırarak kabızlığı gideren bir besindir ve bu nedenle diyetlerin vazgeçilmez meyvesi olabilir. İncirin faydaları sadece bununla sınırlı değildir; zengin besin içeriği sayesinde birçok sağlık konusunda faydalar sağlar. Peki, bu kadar fazla faydası olan incirin kalori değeri nedir? İncirin kalori değerini iki şekilde hesaplayabiliriz: yaş incir ve kurutulmuş incir. 100 gram yaş incirin kalori değeri 74 kalori iken, 100 gram kuru incirin kalori değeri 251 kaloridir.
100 Gram Yaş İncirin Besin Değerleri Nelerdir?
- Su: 79.11 gram
- Enerji: 74 kalori
- Protein: 0.75 gram
- Yağ: 0.30 gram
- Karbonhidrat: 19.18 gram
- Diyet lifi: 2.09 gram
- Şeker: 16.26 gram
100 Gram Yaş İncirin Mineral Değerleri
- Kalsiyum: 35 mg
- Demir: 0.37 mg
- Magnezyum: 17 mg
- Fosfor: 14 mg
- Potasyum: 232 mg
- Tuz: 1 mg
- Çinko: 0.15 mg
100 Gram Yaş İncirin Vitamin Değerleri
- C vitamini: 2 mg
- Tiamin: 0.060 mg
- Riboflavin: 0.050 mg
- Niyasin: 0.400 mg
- B6 vitamini: 0.113 mg
- A vitamini RAE: 7 µg
- A vitamini IU: 132 IU
- E vitamini: 0.11 mg
- K vitamini: 4.7 µg
100 Gram Yaş İncirin Yağ Değerleri
- Doymuş yağ asidi: 0.060 gram
- Tekil doymamış yağ asidi: 0.066 gram
- Çoklu doymamış yağ asidi: 0.144 gram
- Kolesterol: 0 mg
İncirin Faydaları Nelerdir?
- Yüksek oranda içerdiği besin lifi sayesinde sindirim sistemini çalıştırır ve kabızlığı giderir.
- Yüksek miktarda potasyum içerdiği için tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Potasyum, kan basıncını ayarlar.
- İncirin kalorisi düşüktür. Bu nedenle diyet listelerinde rahatlıkla kullanılabilir.
- Besin lifi bakımından zengin olması nedeniyle vücut tarafından alınan şekerin emilimini yavaşlatır. Bu özelliği ile diyabet hastaları için vazgeçilmez bir meyvedir.
- Magnezyum, kalsiyum ve K vitamini içermesi nedeniyle iskelet sistemine faydaları vardır.
- Yüksek miktarda antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihaplanmaları giderir.
- Barındırdığı B vitaminleri ile vücudun gıdalardan aldığı yağ, karbonhidrat ve proteinlerin işlenmesini sağlar.
|