Pırasa, bol miktarda vitamin, mineral ve çeşitli nitritler içeren tam bir şifa kaynağıdır. Özellikle kış aylarında daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyulduğu için sofraların vazgeçilmez sebzesi olması gerekirken, ne yazık ki fazla tercih edilmeyen bir besindir. Oysa pırasa, fazla kalori içermemesi nedeniyle diyet yapan kişilerin, kalp damar hastalarının ve diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Uzmanlar, pırasa çorbasının böbrekleri çalıştırarak yüksek miktarda idrar söktürdüğünü ve vücutta biriken üre ve ürat tuzlarını dışarı attığını belirtmektedirler.
Pırasa Kaç Kaloridir?
100 gram pırasa, 63 kalori içermektedir. Bu kalori miktarı, diğer besinlere kıyasla oldukça düşüktür ve bu nedenle diyet listelerinde rahatlıkla yer alabilir. Bir porsiyon pırasa, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan K vitamininin %30'unu içermekte olup, bol miktarda A ve C vitamini de barındırmaktadır.
Pırasa Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Manavdan veya pazardan pırasa alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Yaprak kısmının az olması ve orta incelikte olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Pırasanın taze olan her yeri değerlendirilebilir. Hem yaprak kısmı hem de kök kısmı yemeklerde tüketilebilir ve her iki kısımda da bol miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır.
Pırasanın Vücudumuza Zararları Nelerdir?
- İçeriğinde bulundurduğu oksalatlar nedeniyle aşırı tüketiminde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz yönde etkileyebilir.
- Pırasa gaz yapıcı bir etkiye sahip olduğu için sindirim sistemi rahatsızlığı olanlar pırasa tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır.
Pırasanın Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
- Böbrekleri çalıştırarak idrar söktürücü etki gösterir ve vücutta biriken toksinleri dışarı atar. Aynı zamanda böbrekteki taş ve kumların dökülmesini sağlar.
- Yüksek oranda içerdiği folat ile kalp sağlığını korur.
- İçerdiği kalsiyum oranı ile süt ve süt ürünleriyle yarışmaktadır. Bu yönüyle diş çürümesini önler ve iskelet sisteminin gelişmesine katkı sağlar. Özellikle kadınlarda menopoz dönemindeki kemik erimelerine karşı faydalıdır.
- Sebzelerden en fazla A vitamini içeren havuçtur. Havuçtan sonra ikinci sırada pırasa gelir. İçerdiği yüksek miktarda A vitamini nedeniyle gözlere faydalıdır.
- Yüksek oranda antioksidan içeriği ile iltihaplanmalara ve enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.
- Metabolizmayı çalıştırarak vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar.
100 Gram Pırasanın Besin Değerleri Nelerdir?
- Su: 83 gram
- Enerji: 63 kalori
- Protein: 1.5 gram
- Toplam yağ: 0.3 gram
- Kül: 1.5 gram
- Karbonhidrat: 14.15 gram
- Diyet lifi: 1.8 gram
- Toplam şeker: 3.9 gram
100 Gram Pırasanın Mineral Değerleri
- Kalsiyum: 59 mg
- Demir: 2.10 mg
- Magnezyum: 28 mg
- Fosfor: 35 mg
- Potasyum: 180 mg
- Sodyum: 20 mg
- Çinko: 0.12 mg
- Bakır: 0.12 mg
- Mangan: 0.48 mg
- Selenyum: 1 µg
100 Gram Pırasanın Vitamin Değerleri
- C vitamini: 12 mg
- Tiamin: 0.60 mg
- Riboflavin: 0.30 mg
- Niasin: 0.40 mg
- Pantotenik asit: 0.14 mg
- B6 vitamini: 0.233 mg
- Toplam folat: 64 µg
- Toplam kolin: 9.5 µg
- A vitamini RAM: 83 mg
- A vitamini IU: 1667 IU
- E vitamini: 0.92 mg
- K vitamini: 47 µg
100 Gram Pırasanın Yağ Değerleri
- Toplam doymuş yağ asitleri: 0.1 gram
- Tekli doymamış yağ asitleri: 0.004 gram
- Çoklu doymamış yağ asitleri: 0.166 gram
- Kolesterol: 0 mg
|