Havuç, antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle sağlık için oldukça faydalı bir sebzedir. Antioksidan içeriği ile cilt, saç ve tırnak sağlığı için faydalıdır. Ayrıca kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Besin lifi bakımından da zengin olan havuç, bu özelliği ile diyet listelerinde sıkça yer almaktadır. Lif içeriği sindirim sisteminin aktif çalışmasını sağlayarak kabızlığı engeller ve bağırsak hastalıklarının oluşma ihtimalini azaltır. Diyet yapan kişiler, zayıflama sürecinde kalori bakımından düşük ve tok tutucu özelliği olan havucu ara öğünlerde atıştırmalık olarak gönül rahatlığı ile tüketebilir. 1 tane orta büyüklükte havuç yaklaşık 25 kalori içermektedir. Havuç ve Besin Değerleri Havuç, A, B, C ve K vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda bakır, potasyum ve çinko mineralleri yönünden de iyi bir kaynaktır. Kalorisi düşük olan havuç, lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kan şekerini hızlıca yükseltebilen havuç, diyabet hastaları tarafından mümkün olduğunca çiğ olarak tüketilmelidir. 100 Gram Çiğ Havucun Besin Değerleri Nelerdir?
100 Gram Çiğ Havucun Mineral Değerleri
100 Gram Çiğ Havucun Vitamin Değerleri
Havucun Faydaları Nelerdir? Kanser: Beta karoten ve diğer antioksidanlar açısından zengin içeriğe sahip olan havuç, vücudu kansere karşı korur. Özellikle akciğer, kolon ve prostat kanserinin gelişme riskini azaltır. Kalp Sağlığı: Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre havuç, kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini azalttığı tespit edilmiştir. Havuç gibi turuncu ya da koyu sarı sebzeler düzenli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığı korunabilir. Göz Sağlığı: Yapılan bir başka araştırmaya göre, günde en az 2 tane havuç yiyen kadınlarda, yemeyenlere oranla glokom adlı hastalığın oluşma ihtimalinin daha az olduğu belirlenmiştir. Glokom, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinmekte ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Sindirim Sistemi: Günlük bir tane orta boy havuç tüketmek sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. 1 tane orta boy havuç, günlük besin lifi ihtiyacının %7'sini karşılar. Besin lifi, sindirim sistemi için önemli olduğu kadar kan şekerini dengelemek için de önemlidir. Kilo kontrolü için diyet yapılıyorsa, ara öğünlerde atıştırmalık olarak havuç tüketmek iyi bir alternatiftir. Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bağışıklığı ilgilendiren organların sağlığını korumak için vücut protein ve lipitlere ihtiyaç duyar. Havuç, birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındıran bir sebzedir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, aynı zamanda vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak vücut direncini artırır. Havucun Diğer Faydaları Nelerdir?
Havucun Zararları Nelerdir? Haftada düzenli olarak 4-5 tane havuç yemenin vücut için herhangi bir zararı yoktur. Ancak aynı oranlarda havuç günlük olarak tüketilirse kabızlık, gaz ve mide şişkinliğine yol açabilir. Aşırı havuç tüketimi aynı zamanda cilt tonunda sorunlara yol açabilir. Aşırı havuç tüketimi ile cilt rengi sarıya dönüşebilir. Ancak bu durum geçicidir ve havuç tüketimi kesildiğinde cilt yine eski rengine döner. Havuç gibi lif yönünden zengin gıdaların aşırı tüketimi, bakır, demir, kalsiyum ve çinko gibi minerallerin vücut tarafından emilimini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu durum uzun süre devam ederse, vücutta mineraller eksikliğine bağlı olarak problemler yaşanabilir. |