Şalgam, kökleri sebze olarak tüketilen ve turpgiller ailesine ait bir bitkidir. Boyu 50-120 cm arasında değişebilen ve ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilen şalgam, ilk yılında kök ve toprak üstünde yeşil bitkiler oluşturur; ikinci yılında ise çiçekler, çiçek sapları ve tohumlar meydana gelir. Şalgam, Türkiye'de hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir. Yumuşak etli olanlar insanlar için, sert etli olanlar ise hayvanlar için yetiştirilir. Şalgam, bazı çorbalara ve soslara eklenir, yemeklerde garnitür olarak kullanılır ve bazı yörelerde içeceği hazırlanarak tüketilir. Özellikle Adana, Mersin ve Osmaniye illeri, şalgam suyu üretiminde öne çıkmaktadır. Şalgamın Kalori Değeri 100 gram şalgam, yaklaşık 28 kalori içermektedir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan şalgamın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının %35'ini karşılayabilir. Pişmiş veya haşlanmış şalgam, kalori kaybı yaşarken C vitamini bakımından zayıflar, ancak kalsiyum açısından zenginleşir. Şalgam Diyette Kullanılabilir mi? Şalgam, çiğ haliyle düşük kalori içermesine rağmen, haşlandığında kalori miktarı daha da düşer ve besin lifi oranı artar. Haşlanmış şalgamın 100 gramı yaklaşık 22 kalori içermektedir. Bu nedenle şalgamı diyette haşlanmış halde tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Diyet lifi içeren besinler, metabolizmayı çalıştırması açısından diyetlerde oldukça faydalıdır. 100 Gram Şalgamın Besin Değerleri
100 Gram Şalgamın Mineral Değerleri
100 Gram Şalgamın Vitamin Değerleri
100 Gram Şalgamın Yağ Değerleri
Şalgamın Sağlık Açısından Faydaları
|