Ispanak tam bir vitamin deposudur. Diğer yeşil yapraklı sebzelere göre daha fazla protein içermektedir. Kemiklerin güçlenmesi için hayati öneme sahip K vitamini, ıspanak sebzesinin en önemli bileşenlerinden biridir. K vitamini, kalsiyumun kemiklere nüfuz etmesini sağlayan osteokalsin adlı bileşiği aktif hale getirerek kemik sağlığına katkıda bulunur. Bu da şu anlama gelir: İstediğiniz kadar kalsiyum alsanız bile, kalsiyum kemiklere nüfuz etmediği sürece fayda sağlamaz. İşte kalsiyumun kemiğe nüfuzunu sağlayan K vitamini, ıspanakta oldukça bol miktarda bulunur. 100 gram ıspanakta bulunan K vitamini, vücudun günlük ihtiyacının %200'ünü karşılamaktadır. Peki, bu kadar faydalı bir bitki olan ıspanak kaç kalori içerir? Pişmemiş ıspanağın 100 gramı yaklaşık 23 kalori içerir. Ispanak yemeğinde asıl kalori, ilave edilen malzemelerden kaynaklanmaktadır.
Ispanak Yemeğinin Malzemelerinin Kalori Değerleri
- 100 gram ıspanak: 23 kalori
- 28 gram pirinç: 104 kalori
- 28 gram domates salçası: 23 kalori
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı: 119 kalori
Yukarıdaki malzemelerle hazırlanmış bir tabak ıspanak yemeği yaklaşık 269 kalori içerir. Eğer diyet yapıyorsanız, ıspanak pişirirken pirinç kullanmamanız ve zeytinyağı yerine çiçek yağı kullanmanız ıspanak yemeğinin kalori değerini 150'ye düşürecektir.
Ispanak Yemeğinin Faydaları Nelerdir?
- Yüksek oranda lif içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihaplanmalara karşı faydalıdır.
- Diğer yeşil yapraklı besinlere göre daha fazla protein içerdiği için kas yapımında faydalıdır.
- Folik asit içerdiği için Alzheimer hastalığına karşı faydalıdır. Hamilelikte folik asit eksikliği, bebeğin merkezi sinir sisteminde hasara neden olabilir. Bu nedenle, ıspanak gibi folik asit içeren besinler hamilelikte bolca tüketilmelidir.
- K vitamini bol miktarda bulunduğu için kemik gelişimini destekler.
- Genellikle yanlış bilinen bir bilgi, ıspanakta demir olduğu için ıspanak yiyenlerin çok güçleneceğidir. Temel Reis hikayelerine bile konu olmuştur. Evet, ıspanakta demir elementi vardır. Ancak, ıspanağın yaprağında bulunan oksalik asit, demir emilimini zorlaştırır. Yani ıspanaktan alınan demirin hepsi kullanılamaz.
- İçeriğinde barındırdığı lutein ve zeaksantin ile kalp damar hastalıklarına ve kansere karşı vücudu korur.
- Yüksek oranda C vitamini içerdiği için gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.
100 Gram Ispanağın Besin Değerleri Nelerdir?
- Su: 91.40 gram
- Enerji: 23 kalori
- Protein: 2.86 gram
- Yağ: 0.36 gram
- Karbonhidrat: 3.63 gram
- Lif: 2.2 gram
- Şeker: 0.42 gram
100 Gram Ispanağın Mineral Değerleri
- Kalsiyum: 99 mg
- Demir: 2.71 mg
- Magnezyum: 79 mg
- Fosfor: 49 mg
- Potasyum: 558 mg
- Tuz: 79 mg
- Çinko: 0.53 mg
100 Gram Ispanağın Vitamin Değerleri
- C vitamini: 28.1 mg
- Tiamin: 0.078 mg
- Riboflavin: 0.189 mg
- Niyasin: 0.784 mg
- B6 vitamini: 0.195 mg
- Folik asit: 194 µg
- A vitamini RAE: 479 µg
- A vitamini IU: 9377 IU
- E vitamini: 2.03 mg
- K vitamini: 482 µg
100 Gram Ispanağın Yağ Değerleri
- Doymuş yağ: 0.063 gram
- Tekil doymamış yağ: 0.010 gram
- Çoklu doymamış yağ: 0.165 gram
- Kolesterol: 0 mg
|
Sedat
23 Temmuz 2024 SalıIspanak yemeğinin kalori değerini düşürmek için pirinç kullanmamak gerektiğini öğrendim, ama pirinçsiz de tadı güzel olur mu?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Sedat Bey,
Pirinci kullanmadığınızda da ıspanak yemeği oldukça lezzetli olabilir. Pirinç yerine bulgur ekleyerek de farklı bir tat elde edebilirsiniz ya da tamamen sebzelerle hazırlayarak hafif ve sağlıklı bir yemek yapabilirsiniz. Baharatlarla (karabiber, pul biber, kimyon gibi) ve az miktarda sarımsak ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz. Denemenizi tavsiye ederim!