İşkembe çorbası, Türk mutfağında sıkça tüketilen ve lezzetli çorbalar arasında yer alır. Ancak işkembe çorbasının içeriğinde yüksek oranda kolesterol ve yağ bulunması nedeniyle, diyet yapan bireyler ve kilosunu dengede tutmak isteyenler işkembe çorbası tüketiminde sınırlı olmalıdır. Ayrıca, işkembe çorbasını evde kendileri hazırlamaları daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Evde hazırlama esnasında kullanılacak malzemelerin kalori değerleri düşük olanlarını seçmek oldukça önemlidir. İşkembe çorbası piştikten sonra üzerine dökülmesi gereken tereyağının en aza indirilmesi veya mümkünse hiç yağ kullanılmaması, kalori değerini oldukça düşürecektir, bu da çorbayı daha hafif ve sağlıklı hale getirecektir. Kolesterol rahatsızlığı olan kişiler işkembe çorbasını dikkatli tüketmeli veya hiç tüketmemelidir. İşkembe çorbası, bir çorba kasesi yani kepçe hesabı 100 gram olarak 139 kalori değerine denk gelmektedir. Ayrıca, orta irilikte bir çorba kasesi 150 gram olarak hesaplandığında çorbanın kalori değeri 210 kaloriye denk gelmektedir. Ev Usulü Kalorisi Düşük İşkembe Çorbası Ev Usulü İşkembe Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır? İlk olarak ev usulü işkembe çorbamızın hazırlığına, temizlenmiş işkembeyi önce bol sıcak suyla ardından ise bol soğuk su yardımıyla iyice temizleyerek başlayalım. Ardından güzelce yıkanmış işkembeyi uygun bir tencereye alarak üzerine 1-2 parmak aşıncaya kadar su ilave edip ocağa koyarak kaynamaya bırakalım. İşkembe kaynadıktan sonra kaynayan suyunu süzdürerek işkembeyi tekrar iyice yıkayarak basınçlı tencereye yerleştirelim. Tekrar işkembenin üzerini aşacak kadar su ilave ederek ocağa koyup, basınçlı tencerede yaklaşık olarak 1-1.5 saat kadar kaynatarak yumuşayıncaya kadar pişirelim. İşkembeyi ocaktan alarak ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim. Bu sırada biz de çorbamızın terbiyesini hazırlayalım. Çukur bir kaseye 2 adet yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı un ve yarım su bardağı su ilavesiyle terbiyeyi iyice çırparak pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayalım ve bir kenarda bekletelim. Ardından ılıyan işkembeleri kesme tahtasına çıkartarak istediğimiz irilikte doğrayarak tekrar işkembe suyunun içine atalım ve bir iki taşım daha kaynamaya bırakalım. Kaynamakta olan işkembe çorbasının üzerine hazırladığımız terbiyeyi azar azar ilave ederek karıştıralım ve terbiye ile birkaç dakika kadar daha kaynatarak tencereyi ocaktan alalım. Servis esnasında sirke, limon ve sarımsak sosunu arzu ettiğiniz miktarlarda ilave ettikten sonra çorbanın üzerine bolca kırmızı pul biber serpiştirerek servis yapalım. Afiyet olsun. |
Türeli
02 Haziran 2024 PazarHaftada en az iki kere işkembe çorbası tüketirim. Kilolarım nedeni ile diyet yapmaya karar verdim ama aklıma ilk gelen şeylerden biri işkembe çorbasını bırakmak zorunda olduğum oldu. Peki bu çorbanın kalorisi kaçtır? Eğer az bir kalori ise çok az da olsa haftada iki kez yine yiyebilirim.
Cevap yazAdmin
02 Haziran 2024 Pazarİşkembe çorbasının kalorisi, içine konulan malzemelere ve porsiyona göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak bir kase (yaklaşık 250 ml) işkembe çorbası 150-200 kalori civarındadır. Diyet yaparken bu çorbayı tüketmek istiyorsanız, porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz ve mümkünse yağsız ve az tuzlu olarak hazırlamaya çalışmalısınız. Haftada iki kez tüketmek, diğer öğünlerinizi dengeli ve düşük kalorili seçerseniz diyete engel olmayabilir. Yine de bir diyetisyene danışmanızda fayda var.