Kurabiye, un, yağ, yumurta, badem, fıstık, ceviz, fındık, kakao ve benzeri malzemelerle hazırlanan bir çeşit bisküvi türüdür. Dilimize Arapça "kurabiya" kelimesinden geçen kurabiye, aslında Felemenkçe temelli bir sözcüktür. Felemenkçe'de küçük çörek anlamında kullanılan "koekje" sözcüğü, Kuzey Amerika'ya yerleşen Hollandalılar aracılığıyla İngilizce'ye katılmıştır. Kurabiye Çeşitleri ve Kalori Değerleri Birçok farklı çeşidi bulunan kurabiyenin en çok bilinen türleri; fındıklı, cevizli, çikolatalı gibi kuruyemiş ve kakao türevleriyle hazırlananların yanında un kurabiyesi, tuzlu kurabiye, üzümlü kurabiye ve tarçınlı kurabiye gibi diğer çeşitlerdir. Genellikle şekerli olarak tüketilen kurabiye, içerisine katılan malzemelere bağlı olarak sağlıksız ve kilo aldıran bir yiyecek türü haline gelebilir. Özellikle doymuş yağ çeşitleri, beyaz un ve beyaz şekerle, fındık, fıstık, ceviz gibi iç malzemelerle hazırlananlar oldukça yüksek kalorili ve kilo aldırıcı etkilere sahiptir. Alternatif Malzemelerle Kurabiye Bununla birlikte esmer un ve esmer şeker, light süt ve süt ürünleri, doymamış yağ çeşitleri ile hazırlanan kurabiye türleri ise diğerlerine göre çok daha az kalori içermektedir. Kurabiye türleri, karbonhidrat ve yağ açısından yüksek besin türleridir. Bu sebeple tüketilecek miktara dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bilhassa kepekli ve yağ oranı azaltılmış olanlar tercih edilirse kilo ve sağlık açısından daha yararlı olur. Ortalama Kurabiye Kalori Değeri Ortalama büyüklükteki bir kurabiyenin kalori değeri yaklaşık 150 kcal'dir. İçerisine katılan malzemelerle birlikte kalori değerinde farklılıklar oluşabilen ve yüksek besin değerlerine sahip olan kurabiye, diyet yapanlar ve sağlıklı beslenenler için uygun bir yiyecek türü değildir. Sağlık ve Kurabiye Tüketimi Tüketim miktarına dikkat edilmediği takdirde zamanla fazla kilo, bölgesel yağlanma gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Diyetini sürdürmek ve sağlıklı beslenmek isteyenler, tatlı açısından taze meyve, light süt, kuru kayısı, kuru üzüm gibi meyveler içeren probiyotik yoğurt çeşitlerini tüketirlerse diyetlerini bozmadan, sağlıklı beslenerek tatlı tüketmiş olurlar. Sonuç Kurabiye tüketimi, içerdiği malzemelere ve miktarına bağlı olarak sağlık üzerinde farklı etkiler yaratabilir. Sağlıklı alternatifler tercih edilerek kalorisi düşük kurabiyeler hazırlanabilir, ancak yine de ölçülü tüketmek her zaman için en iyi yoldur. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak, uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürdürmenin anahtarıdır. |
Efkan
12 Temmuz 2024 CumaKurabiyeyi çok seviyorum ama diyet yaparken ne kadar tüketebilirim? Kalorisini azaltmak için hangi malzemeleri kullanmalıyım?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaEfkan, kurabiye sevgin anlaşılır bir şey! Diyet yaparken kurabiye tüketimini sınırlı tutman önemli. Haftada bir veya iki kez, her seferinde bir iki adetle sınırlı kalabilirsin. Kalorisini azaltmak için beyaz un yerine tam buğday unu veya badem unu kullanabilir, şeker yerine bal veya hurma püresi tercih edebilirsin. Ayrıca, yağ miktarını azaltmak için yoğurt veya elma püresi de kullanabilirsin. Afiyet olsun!