Ayran, yoğurda su katılarak yapılan ve özellikle Türk sofralarının başlıca içeceklerinden biridir. Ayran, MS 522-745 yılları arasında Göktürkler tarafından ekşiyen yoğurtların tüketimini kolaylaştırmak amacıyla su katılarak bulunmuştur. Bu tarihten itibaren Türkiye'nin yanı sıra Balkan ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerinde de yaygın olarak tüketilmektedir. Marketlerde hazır paketler halinde satılmasına rağmen, en çok tercih edilen ve lezzetinin tam anlamıyla alındığı yayık ayranı formu bulunmaktadır. Yayık ayranı, tereyağı yapmak amacıyla yoğurdun su katılarak uzun süre çalkalanması sonucunda üretilen halidir. Ülkemizde çeşitli şehirlerin meşhur yöresel ayranları bulunmaktadır. Bunlardan biri, Balıkesir'e bağlı Susurluk ilçesinin bol köpüklü ayranıdır. Susurluk halkı farklı metotlar kullanarak köpüklü Susurluk ayranıyla adını duyurmuştur. Ayrıca Doğu Anadolu bölgesinde tüketilen acı biberle yapılan Yandım Çavuş ayranı da farklı lezzetler arasında yer almaktadır. Ülkemizde bolca tüketilen ayranın faydaları da saymakla bitmez. Ayranın Faydaları Nelerdir? Ayranın faydaları oldukça fazladır:
Zayıflamak İsteyenler İçin Ayran Zayıflamak isteyenler için ayran, diyet listesinin başında olmalıdır. Rejim yaparken uzun süre açlık hissi yaşayarak bir türlü istediği kiloya ulaşamayanlar için tokluk hissi veren ayran ve yoğurt anahtardır. Ayrıca kilo vermek için yeterli besin tüketmeyerek alınamayan minerallerin yine ayranla telafisi mümkün olacaktır. Sulu bir içecek olması nedeniyle bağırsak hareketlerimizi artırır. Kilo vermemiz konusunda bize kolaylık sağlayan ayranın başka bir yönüdür. Sporcuların Ayran Tüketimi Ayran, proteinler açısından oldukça zengindir. Spor yapan bireylerde kas kütlesinin artırılmasında çok önemli faydaları vardır. Sporcular ve spor yapanlar için mükemmel bir spor içeceğidir. Spor sonrası özellikle yağsız yoğurt, su, tuz, fesleğen veya naneyle yapılacak farklı bir ayran tansiyonu dengeler, yorgunluğu giderir ve kasların korunmasını sağlar. Bir Bardak Ayran Kaç Kaloridir? 250 ml ayranda ortalama 90-100 kalori bulunmaktadır. Diğer içeceklere oranla bolca tüketilmesi, vücudumuza gerekli olan birçok mineralin alınmasının yanı sıra bağışıklık sistemimizi güçlendirir. |
Edis Buğra
12 Temmuz 2024 CumaAyranın MS 522-745 yıllarında Göktürkler tarafından bulunduğunu ve bu kadar eski bir geçmişi olduğunu bilmiyordum. Ayrıca, yoğurttan yapıldığı için içinde bakteri üremediği ve antioksidan etkileri olduğu da ilgimi çekti. Acaba yoğurt tüketemeyen biri olarak ayranın bu kadar faydalı olması dolayısıyla onu daha fazla tüketsen mi?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaEdis Buğra, ayranın tarihçesi ve faydaları hakkındaki bilgileri öğrenmek gerçekten ilginç. Ayran yoğurttan yapıldığı için yoğurt tüketemeyen biri olarak ayranın sana uygun olup olmadığı konusunu bir doktora danışmanı öneririm. Ayranın yoğurttan farklı olarak daha sulu ve sindirimi kolay olabileceği düşünülebilir. Ancak, yoğurt tüketememe nedeninle ilgili olarak ayranı tüketip tüketemeyeceğin konusunda uzman bir görüş almak en doğru yol olacaktır. Ayrıca, ayranın antioksidan etkileri ve bağırsak sağlığına katkısı gibi faydalarından yararlanmak istiyorsan bu konuda bilinçli bir şekilde hareket etmek önemlidir.