Mantı, Türk mutfağının geleneksel ve vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Beyaz un ve kıyma kullanılarak hazırlandığı için kalori içeriği yüksektir. Mantının ana maddesi olan un, vücutta şeker artışına yol açabilir. Özellikle diyet yapan ve mantı gibi bir lezzetten mahrum kalmak istemeyen kişiler, mantıyı daha düşük kalorili bir şekilde hazırlayarak tüketebilirler. Diyet listelerinde kepek ekmeği, tam buğday ekmeği veya makarna diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Mantıyı daha masum bir hale getirmek için, kepek unu veya tam tahıllı un kullanılarak hazırlanabilir. Ayrıca, içinde kullanılan kıymanın yağsız olması ve üzerine hazırlanan sosun diyete uygun olması gerekir. Hazırlanan mantının tuzu mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır. Üzerine dökülecek yoğurt light yoğurt olmalıdır. Üzeri için hazırlanan yoğurda sarımsak ilave edilmelidir. Çünkü sarımsak, hazmı kolaylaştırarak tokluk süresini uzatır. Bu şekilde hazırlanan mantı, diyet listelerinde ana öğün olarak abartılmadan tüketilebilir. Ancak sonraki öğünde kalori bakımından düşük sebzeler veya salata tüketilmeye özen gösterilmelidir. Mantı, un ile hazırlanan, içinde kıyma kullanılan bir yemek türüdür. Hazırlandıktan sonra tıpkı makarna gibi kaynar suda haşlanır. Yoğurt, sarımsak ve sos ilave edilerek servise sunulur. 3 çorba kaşığı mantı, 1 dilim ekmek ile eşdeğerdedir. Kalorisini düşürmek için, üzeri için kullanılacak sos yerine farklı baharatlar kullanılarak mantı tatlandırılabilir. Yaklaşık 300 gramlık bir büyük porsiyon mantı 471 kalori içermektedir. Diyet Mantı Tarifi Diyet Mantı İçin Gerekli Malzemeler (Hamuru İçin)
İç Harcı İçin
Diyet Mantı Üzeri İçin
Diyet Mantı Nasıl Yapılır? Yumurta, çukur bir kabın içine kırılarak karıştırılır. Üzerine un ve tuz eklenir. Yavaş yavaş su ilavesi yapılarak sert ve özlü bir hamur yoğrulur. Hazırlanan hamurun üzeri nemli bir bez ile kapatılarak 20 dakika dinlendirilir. İç harcı için kıyma çukur bir kabın içine alınır. Üzerine kuru soğan çok ufak olacak şekilde doğranır. Tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Mutfak tezgâhı hafif unlanarak ilk beze yufka şeklinde açılır. Yufka ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Yeteri kadar açıldıktan sonra ufak ufak kare olacak şekilde kesilir. Her bir kareye parmak ucu ile hazırlanan iç harçtan yerleştirilerek katlanır. Katlanan mantılar hafif unlanmış bir tepside biriktirilir. Geniş bir tencerenin içine su ve bir miktar tuz koyularak kaynatılır. Tüm mantılar hazır hale gelince kaynayan suda 10-15 dakika kadar haşlanır. Haşlanan mantılar bir süzgeç yardımı ile alınarak servis tabağına paylaştırılır. Light yoğurt sarımsak ile iyice çırpılır. Domatesin kabuğu soyularak ufak bir tavada sos haline gelene kadar pişirilir. Bu aşamada domatese 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklenebilir. Servis tabağına alınan mantıların üzerine ilk önce sarımsaklı yoğurt ardından domates sosu dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun. |