Yemek çeşitlerine genelde katılan et ürünlerinin besin değerleriyle ilgili bilgi sahibi olmak, formunu koruyan insanların bilmesi gereken konulardandır. Çöp şiş ile ilgili örnek verilecek olursa, bir porsiyon çöp şişin gramajı 100 gramdır. Bu da yaklaşık 423 kalori içerir. Çöp Şişin Besin Değerleri ve Zararları Çöp şişin besin değerlerine baktığımızda, 100 gramında 0,7 gram karbonhidrat, 33,69 gram protein ve 30,77 gram yağ bulunduğu tespit edilmiştir. Bir porsiyon çöp şişin yaklaşık %67'si yağa tekabül etmektedir. Bilindiği gibi yağlı yiyeceklerin insan sağlığına birçok zararı vardır. Kolesterolün artmasına sebep olabilir. Çok az miktarda tüketmek sağlık bakımından daha yararlı olacaktır. Çöp Şiş Kilo Aldırır mı? Kırmızı ve beyaz et ürünlerini değerlendirecek olursak, en çok kırmızı etin kilo alımına sebep olacağı görülmektedir. Bu durum, çöp şişin yapılış şekline göre de değişecektir. Yağda pişirilen et ile ızgarada pişirilen et arasında fark çoktur. Sağlıklı et tüketmek insanların tercihleriyle alakalıdır. Izgara kullanarak pişirilen ette veya tavada yapılması sırasında yağ kullanmazsa daha sağlıklı et pişirilmiş olacaktır. En azından et kendi yağıyla pişirilirse, ekstra olarak bir yağ eklenmemesi doğrudur. Yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkan sonuçlar göstermiştir ki, yüksek ateşte veya ısında pişirilen etin besin kalitesi olumsuz yönde etkilenmiştir. Aynı zamanda belirtilen biçimde pişirilen etin insan bedenine zararlı olacağı ve bazı metabolik maddelerin oluşumuna zemin hazırlamasına neden olabileceği belirtilmektedir. Bu sebeple mangal kömüründe et pişirmek çok da doğru bir tercih değildir. Kilo alımına etkisi de çok fazla olur. Etin yapılışı sırasında ete sinen is, kansere neden olduğu tespit edilmiştir. Etin pişirilmesi sırasında yanlış yapılan uygulamalar akciğer ve solunum hastalıklarına neden olabilir. Çöp Şişin Faydaları ve Zararları Çöp şişin tek yararı enerji verici olması ve günlük ihtiyacımız olan proteini karşılamasıdır. Ancak çöp şişin zararları oldukça fazladır:
Arada sırada yenmesi durumunda olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Ancak aşırı bir şekilde tüketmek belirtilen hastalıkların oluşmasına sebep olabilir. Elimizden geldiğince aşırı tüketiminden kaçınmakta yarar vardır. Çöp Şişin Pişirme Yöntemleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Çöp şişin pişirme yöntemleri de sağlık üzerinde önemli etkilere sahiptir. Izgara veya fırın kullanarak pişirmek, yağda kızartmaya göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Bu yöntemler, etin kendi yağıyla pişirilmesini sağlar ve ekstra yağ kullanımını minimize eder. Özellikle yüksek ateşte pişirilen etlerin kanserojen maddeler içerdiği bilinmektedir. Bu nedenle, etin orta ateşte ve kontrollü bir şekilde pişirilmesi sağlık açısından daha faydalıdır. Ayrıca, etlerin aşırı pişirilmemesi ve yanmamasına özen gösterilmelidir. |