Kalori cetveli, son zamanlarda sıkça konuşulan konulardan biridir. Ancak her tüketilen gıdanın kalori değerini hesaplamak her zaman kolay değildir. Özellikle kilo vermek için kalori hesabı yapılıyorsa alınan ve yakılan kalorinin dengelenmesine dikkat edilmelidir. Kilo verebilmek için alınan ve yakılan kalori arasında mutlaka bir denge olmalıdır. Bu dengeyi sağlamak için beslenme alışkanlıklarına ve fiziksel aktiviteye dikkat etmek gerekir. Öğünlerini ayarlamakta zorlananlar ve kaç kalori tükettiklerini öğrenmek isteyenlerin mutlaka kalori cetveline ihtiyacı olacaktır. Özellikle gündelik hayatta minik atıştırmalık olarak kabul edilen keklerin kalori değerleri kafaları karıştırmaktadır. İş aralarında, diyetlerde ara öğünlerde ya da çay saatlerinde sıkça tüketilen kekler, damak zevkine hitap eder. 1 dilim kekin kaç kalori olduğunu hesaplayabilmek için dilimin boyutu, içinde kullanılan malzeme, pişirilme şekli ve kek türü oldukça önemlidir. Özellikle kuru meyveler ile hazırlanan bir kek ile kuru yemiş kullanılarak hazırlanan kek arasında büyük kalori farkı olacaktır. 1 Dilim Sade Kek Kaç Kalori? Kalori hesabı yapanlar için sade kek en masum kek türlerinden biridir. Ancak ne kadar masum olursa olsun içinde yumurta, şeker, süt ve yağ kullanıldığı için kalori oranı farklılık gösterecektir. Ortalama bir dilim sade kek yaklaşık 150-180 kalori civarındadır. 1 Dilim Kremalı Kek Kaç Kalori? Kremşanti ve krema gibi yağ oranı yüksek ürünlerle hazırlanmış 1 dilim kek 500 kaloriye kadar çıkabilir. 1 Dilim Çikolatalı Kek Kaç Kalori? Çikolata veya çikolata parçacıkları ile süslenmiş ya da hazırlanmış 1 dilim kek yaklaşık 225 kalori civarındadır. 1 Dilim Üzümlü Kek Kaç Kalori? Kuru meyvelerden üzüm kullanılarak hazırlanan 1 dilim kek yaklaşık 200 kaloridir. 1 Dilim Kuruyemişli Kek Kaç Kalori? Kuruyemiş, kek yapımında en çok tercih edilen malzemelerden biridir. Ancak kuruyemiş kalori değerini oldukça artıran bir üründür. Badem, ceviz, fındık veya fıstık gibi kuruyemişlerin ilave edildiği 1 dilim kek yaklaşık 450 kalori civarındadır. Kalorisi Düşük Kek Nasıl Yapılır? Hazırlanan kekin kalorisini düşürmek için içinde kullanılan malzemelere dikkat edilmelidir. Kilo sorunu yaşanıyorsa ve hareketsiz bir yaşam tarzı varsa, kekte kullanılan yumurta ve yağ miktarı mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Bu tür sıvıların eksikliği yoğurt, süt veya meyve suları ile tamamlanabilir. Az Kalorili Kek İçin Gerekli Malzemeler
Hazırlanışı: Çukur bir kabın içine ilk olarak yumurta eklenir. Yumurta çırpıldıktan sonra üzerine esmer şeker ilave edilerek köpürene kadar çırpılır. Diğer malzemeler de ilave edilerek akışkan bir kıvam alana ve göz göz olana kadar çırpmaya devam edilir. Eğer kıvamı çok akışkan olmuşsa bir miktar daha un ilave edilebilir. Hazırlanan kek, yağlanmış kalıba dökülerek 150-175 derece fırında pişirilir. |