Kızartma Kaç Kalori?

Kızartma, sebze ve meyvelerin yüksek sıcaklıkta yağda pişirilmesiyle yapılan bir yemek türüdür. Ancak doğru yapılmadığında besin değerlerini olumsuz etkileyebilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Kızartmanın kalori içeriği, kullanılan malzemelere bağlı olarak değişir ve genellikle yüksektir. Sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Kızartma Kaç Kalori?
16 Ağustos 2024

Kızartma Kaç Kalori?


Öncelikle sebzeler ve meyveler sağlık açısından oldukça faydalı besinlerdir. Ancak yanlış pişirilme sonucunda bu sağlıklı besinler zararlı bir hale gelebilir. Patates, patlıcan ve biber gibi sağlık açısından yararlı olan sebzeler pek çok kişi tarafından kızartılarak tüketilmektedir. Dikkatli kızartıldığı sürece sağlığa zarar vermediği bir aşikârdır. Ancak yağın kararmamış olmasına dikkat etmek gerekir. Kararmış yağın içerisinde kızartma yapmak sağlığa son derece zararlıdır.

Besin değerini olumsuz yönde etkileyen yemek çeşitlerinden bir tanesi de kızartma tarzı ile yapılan yemeklerdir. Kızartma yapılırken kullanılacak yağların bazılarında trans yağ, kolesterol ve doymuş yağlar bulunmaktadır. Çok sağlıklı olarak düşünülen bazı bitkisel yağların da kalori oranı çok yüksek olmaktadır.

Kızartma türü yiyeceklerin artış göstermesi ile kalp hastalıkları, obezite ve damar hastalıkları sık görülmektedir. Aynı zamanda kızartma şeklinde pişen sebzelerin içerisinde bulunan mineral ve vitaminler yüksek yağ ile temas ettiğinde yok olmaktadır. Bu da sebzelerin vermiş olduğu faydaları ortadan kaldırmaktadır. Kilo sorununuz varsa veya obezite ile mücadele ediyorsanız kızartma tarzı yemekler yapmak yerine sebzeleri güzel bir sos ile harmanlayıp fırında da pişirebilirsiniz. Yahut alternatif olarak buharda pişirme tekniğini de uygulayabilirsiniz. Bir porsiyon sebze kızartmasının kalorisi yaklaşık olarak 150 kcal olmaktadır. Diğer sebzelerin kalorisini ise şu şekilde vermek mümkündür.

Kızartma Kalori Değerleri


  • Bir porsiyon patates kızartması: 394 kcal.
  • Bir porsiyon biber kızartması: 120 kcal.
  • Bir porsiyon patlıcan kızartması: 174 kcal.
  • Bir porsiyon kabak kızartması: 320 kcal.

Kızartma (Karışık) Besin Değeri


  • Karbonhidrat: 3,4 g
  • Protein: 1,8 g
  • Yağ: 12,5 g
  • Lif: 3,5 g

Kızartma Tarifi

Malzemeler

  • 2 tane patates
  • 2 tane patlıcan
  • 1 tane kabak
  • 2 tane domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 fiske tuz
  • Kızartma için fındık yağı

Nasıl Yapılır?

Patateslerin kabuklarını soyun ve uzun şekillerde doğrayıp yıkayın ve kurulayın. Patlıcan ve kabağın da kabuklarını soyup yuvarlak şekillerde doğrayın ve suyun içinde birkaç dakika bekletip çıkarın. Çıkmış olan sebzeleri bir havlu kâğıt ile kurulayın. Kızartma tavasını ocağın üzerine alın ve içerisine ilk önce doğranıp kurulanmış olan patatesleri ilave edip kızartın.

Patatesler kızardıktan sonra patlıcanları ilave edip kızartın ve patlıcanların arkasından da kabakları ilave edip onları da kızartın. Domatesin kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayıp sos tavasının içerisine alın. Sarımsakları da ince dilim yapın ve sos tavasında yumuşayana dek pişirin. Sos piştikten sonra kızartılmış olan sebzelerin üzerine dökün ve sıcak sunum yapın. Arzu ederseniz sos yerine yoğurt da kullanabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Kızartma yaparken kullanılacak yağ seçimi oldukça önemlidir. Zeytinyağı veya fındık yağı gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Yağın kızartma sırasında yanmaması ve kararmaması için yağın sıcaklığı kontrol edilmelidir. Ayrıca, aynı yağı tekrar tekrar kullanmaktan kaçınılmalıdır. Kızartma işlemi sonrasında fazla yağı almak için kağıt havlu kullanılması önerilir. Bu, hem kalori alımını azaltır hem de daha sağlıklı bir tüketim sağlar.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Sanem 04 Ağustos 2024 Pazar

Kızartma yaparken yağın kararmamış olması gerektiğini söylüyorsunuz, yağın kararmasını nasıl önleyebilirim? Ayrıca, kızartma yaparken hangi yağı kullanmanızı önerirsiniz? Bir de tekrar kullanılan yağın zararlı olduğundan bahsediyorsunuz, bu durumda yağı her kızartmadan sonra değiştirmek mi gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sanem Hanım, kızartma yaparken yağın kararmasını önlemek için şu adımları takip edebilirsiniz:

1. Doğru Yağ Seçimi: Kızartma için en uygun yağlar yüksek duman noktasına sahip olanlardır. Ayçiçeği yağı, kanola yağı ve fıstık yağı gibi yağlar bu iş için idealdir. Bu yağlar, yüksek sıcaklıklarda daha az bozulur ve kararma yapmaz.

2. Sıcaklığı Kontrol Altında Tutun: Yağın uygun sıcaklıkta olduğundan emin olun. Çok yüksek sıcaklıklar yağın daha hızlı bozulmasına ve kararmasına neden olur. Genellikle 175-190°C aralığında kızartma yapmak idealdir.

3. Gıda Kalıntılarını Temizleyin: Kızartma esnasında gıdaların yağa dökülen parçaları yağın kararmasına neden olabilir. Bu nedenle kızartma bitiminde yağın içindeki kalıntıları temizlemek önemlidir.

4. Yağı Tekrar Kullanmaktan Kaçının: Yağı tekrar kullanmak zararlı bileşenlerin oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden yağı her kızartmadan sonra değiştirmek en sağlıklı yöntemdir. Ancak eğer yağı tekrar kullanmak zorunda kalırsanız, yağın temiz ve kararmamış olmasına dikkat edin.

Bu adımları takip ederek daha sağlıklı ve lezzetli kızartmalar yapabilirsiniz. Umarım bu bilgiler işinize yarar!

Çok Okunanlar
Emzirmek Kaç Kalori?
Emzirmek Kaç Kalori?
1 Dilim Salam Kaç Kalori?
1 Dilim Salam Kaç Kalori?
1 Bardak Ayran Kaç Kalori?
1 Bardak Ayran Kaç Kalori?
Popüler İçerikler
Alabalık Kaç Kalori?
Alabalık Kaç Kalori?
Editörün Seçtiği
İlginizi Çekebilir
Kefir Kaç Kalori?
Kefir Kaç Kalori?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Salata Kaç Kalori?
Yeşil Salata Kaç Kalori?
Tost Kaç Kalori?
Tost Kaç Kalori?
İskender Kaç Kalori?
İskender Kaç Kalori?
Pirinç Pilavı Kaç Kalori?
Pirinç Pilavı Kaç Kalori?
1 Dilim Börek Kaç Kalori?
1 Dilim Börek Kaç Kalori?
Güncel
Tatlı Kaç Kalori?
Tatlı Kaç Kalori?
Güncel
Piyaz Kaç Kalori?
Piyaz Kaç Kalori?
Güncel
Ay Çöreği Kaç Kalori?
Ay Çöreği Kaç Kalori?
Poğaça Kaç Kalori?
Poğaça Kaç Kalori?
Brokoli Kaç Kalori?
Brokoli Kaç Kalori?
Bazlama Kaç Kalori?
Bazlama Kaç Kalori?
Kestane Kaç Kalori?
Kestane Kaç Kalori?
Pilav Kaç Kalori?
Pilav Kaç Kalori?
Ton Balığı Kaç Kalori?
Ton Balığı Kaç Kalori?
İşkembe Çorbası Kaç Kalori?
İşkembe Çorbası Kaç Kalori?
Somon Kaç Kalori?
Somon Kaç Kalori?
Peynirli Sandviç Kaç Kalori?
Peynirli Sandviç Kaç Kalori?
Patatesli Börek Kaç Kalori?
Patatesli Börek Kaç Kalori?
Haşlanmış Tavuk Kaç Kalori?
Haşlanmış Tavuk Kaç Kalori?
Bir Dilim Baklava Kaç Kalori?
Bir Dilim Baklava Kaç Kalori?
Karnabahar Kaç Kalori?
Karnabahar Kaç Kalori?
Hazır Çorba Kaç Kalori?
Hazır Çorba Kaç Kalori?
1 Kivi Kaç Kalori?
1 Kivi Kaç Kalori?
Çay Kaç Kalori?
Çay Kaç Kalori?
Kaşarlı Pide Kaç Kalori?
Kaşarlı Pide Kaç Kalori?
Yulaf Ezmesi Kaç Kalori?
Yulaf Ezmesi Kaç Kalori?
Tahin Pekmez Kaç Kalori?
Tahin Pekmez Kaç Kalori?
Sucuk Kaç Kalori?
Sucuk Kaç Kalori?
1 Avuç Fındık Kaç Kalori?
1 Avuç Fındık Kaç Kalori?
Kesme Şeker Kaç Kalori?
Kesme Şeker Kaç Kalori?
Greyfurt Kaç Kalori?
Greyfurt Kaç Kalori?
Mürdüm Eriği Kaç Kalori?
Mürdüm Eriği Kaç Kalori?
Domates Kaç Kalori?
Domates Kaç Kalori?
Tarhana Kaç Kalori?
Tarhana Kaç Kalori?
Köfte Kaç Kalori?
Köfte Kaç Kalori?