Marul, geniş ve uzun yaprakları taze olarak yenebilen bir bitkidir. Anadolu'da 10 kadar farklı türü bulunan marul, yabani marul, kıvırcık marul, eşek marulu ve acı marul gibi çeşitleriyle bilinir. Marul, bol miktarda mineral ve vitamin içerir ve düşük kalorili olması nedeniyle her diyet listesinde sıkça yer alır. Bu kadar faydalı bir bitki olan marulun enerji değeri kaç kaloridir?
- Bir marul yaprağı 10 gram olup 2 kalori içerir.
- 100 gram marul 16 kalori içerir.
- Göbekli marulun 100 gramı 12 kalori içerir.
Marul Kilo Yapar mı?
Marulun kalori değeri düşük olduğu için kesinlikle kilo yapmaz. Hatta kilo kontrolü sağlayan kişiler için özellikle çiğköfte veya kısır gibi besinleri tüketirken ekmek yerine marul tercih edilir. Ayrıca, vitamin ve mineral bakımından zengin olması nedeniyle diyette eksik kalan besinler marul ile sağlanmış olur.
100 Gram Marulun Besin Değerleri Nelerdir?
- Su: 94.98 gram
- Enerji: 16 kalori
- Protein: 1.36 gram
- Toplam yağ: 0.15 gram
- Kül: 0.62 gram
- Karbonhidrat: 2.87 gram
- Toplam diyet lifi: 1.3 gram
- Toplam şeker: 0.78 gram
100 Gram Marulun Mineral Değerleri
- Kalsiyum: 36 mg
- Demir: 0.86 mg
- Magnezyum: 13 mg
- Fosfor: 29 mg
- Potasyum: 194 mg
- Sodyum: 28 mg
- Çinko: 0.18 mg
- Bakır: 0.029 mg
- Mangan: 0.250 mg
- Selenyum: 0.6 µg
100 Gram Marulun Vitamin Değerleri
- C vitamini: 9.2 mg
- Tiamin: 0.070 mg
- Riboflavin: 0.080 mg
- Niasin: 0.375 mg
- Pantotenik asit: 0.134 mg
- B6 vitamini: 0.060 mg
- Toplam folat: 36 µg
- Toplam kolin: 12.36 µg
- Betaine: 0.2 mg
- A vitamini RAM: 370 µg
- A vitamini IU: 7405 IU
- Lutein: 1370 µg
- E vitamini: 0.22 mg
- K vitamini: 126 µg
100 Gram Marulun Yağ Değerleri
- Toplam doymuş yağ asitleri: 0.020 gram
- Tekli doymamış yağ asitleri: 0.006 gram
- Çoklu doymamış yağ asitleri: 0.082 gram
- Kolesterol: 0 mg
Marulun Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
- Sinir sistemine etkide bulunarak sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi vardır. Bu yönüyle, uykusuzluk çekenlere akşam birkaç yaprak marul yemeleri tavsiye edilir.
- Kolesterol miktarı sıfırdır. Tansiyonu düşürdüğü için hipertansiyon hastalarının sıkça marul tüketmesi önerilir.
- Yüksek lif oranı ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemini çalıştırarak kabızlığı giderir.
- Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında faydalıdır.
- Karaciğer ve dalak yetmezliği ile sarılığa karşı etkilidir.
- Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser ve balgam söktürücü olarak faydası vardır.
- Aşırı cinsel isteği olan kişilerin cinsel isteklerini frenler.
- Annenin sütünü artırır. Bu nedenle emzikli kadınların bol miktarda marul tüketmesi tavsiye edilir.
- Marul, kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalığına iyi gelir.
- Marulun kalori miktarı düşüktür; bu nedenle diyette rahatlıkla kullanılır.
- Yüksek oranda kalsiyum miktarı ile iskelet sistemine ve dişlere faydası vardır. Bu nedenle özellikle çocukların bol miktarda marul tüketmeleri faydalıdır. Kemik erimesinde ve romatizmada gözle görülür faydası vardır.
- Sinirsel meydana gelen kalp çarpıntılarına karşı faydası vardır.
- Kandaki şeker miktarını düşürerek kanı temizler. Bu nedenle kalp damar hastalıklarının önüne geçer.
- Yüksek oranda antioksidan içerdiği için iltihaplanmalara karşı etkilidir. Özellikle böbrek iltihaplanmasına karşı faydalıdır.
- Marul, gribal enfeksiyonlara karşı etkilidir.
- Ergenlik sivilcelerine faydası vardır. Yüzün taze ve güzel bir hal almasını sağlar.
- Sinir ve sindirim sistemine direkt etki ettiği için faydalıdır.
- Özellikle mide kanseri olmak üzere bazı kanser hücreleriyle mücadele eder ve kansere yakalanma riskini azaltır.
|
Marulun sağlıklı beslenmedeki yeri gerçekten dikkate değer. Düşük kalori içeriği ile diyetlerde sıkça tercih edilmesi, kilo kontrolü sağlamak isteyenler için büyük bir avantaj. Özellikle vitamin ve mineral açısından zengin olması, marulu besleyici bir seçenek haline getiriyor. 100 gram marulun sadece 16 kalori içermesi, diyet yapanların rahatça kullanabileceği bir miktar. Sinir sistemine etkisi ve uyku problemlerine çözüm sunması da marulun faydalarından biri. Peki, marulu diyetlerimizde nasıl daha fazla kullanabiliriz? Özellikle salatalara eklemek veya çiğ olarak tüketmek mi daha etkili olur?
Cevap yazMarulun Sağlığa Faydaları
Serazat, marulun sağlıklı beslenmedeki yeri gerçekten çok önemli. Düşük kalori içeriği ile kilo kontrolü sağlamak isteyenler için harika bir seçenek sunuyor. Bunun yanı sıra, vitamin ve mineral açısından zengin olması, onu besleyici bir gıda haline getiriyor. Özellikle 100 gram marulun sadece 16 kalori içermesi, diyet yapanlar için oldukça avantajlı.
Marulu Daha Fazla Kullanma Yolları
Marulu diyetlerimizde daha fazla kullanmak için çeşitli yöntemler mevcut. Salatalara eklemek, marulun besin değerlerini artırmanın yanı sıra, yemeklere de ferah bir tat katıyor. Ayrıca, çiğ olarak tüketmek, marulun vitamin ve minerallerinin daha iyi emilmesine yardımcı olabilir. Smoothie’lerde veya sandviçlerde kullanmak da marulu çeşitlendirmek için iyi bir yol. Bu yöntemlerle marulun faydalarından en iyi şekilde yararlanabiliriz.