Kıymalı pide, içerdiği malzemelerle kalori değerini belirleyen önemli bir yiyecektir. Herkes tarafından beğeniyle tüketilen pide çeşitleri, kullanılan malzemelere göre farklı kalori değerlerine sahiptir. Kıymalı pide ise, en fazla tercih edilen ve tüketilen türlerden biridir. Tüm pide çeşitlerinde kullanılan hamur malzemesi aynıdır, ancak iç malzemesinde kullanılan harç, kaloriyi belirleyen ana faktördür. Diyet listesine eklerken, mutlaka malzemelerinin kalori değerlerini göz önünde bulundurmalısınız. Kıymalı Pide ve Kalori Değeri Kıymalı pide, peynirli pideyle kıyaslandığında, daha fazla besin değeri içerdiği gibi, daha fazla kalori değerine de sahiptir. Pidenin pişirme aşamasında üzerine sürülen tereyağını da hesaba katmalısınız. Yağ oranının yüksekliği, kaloriyi artıracak bir etkendir. İç malzemesinde kıyma dışında, çeşitli baharatlar, tuz, domates, biber gibi malzemeler de kullanılır. Arzu edilirse pideye yumurta ilavesi de yapılabilir. Bu durumda kalori değeri biraz daha yükselir. Kıymalı Pide Kaç Kaloridir? Toplumda en fazla tüketilen kıymalı pide genellikle dilimler halinde tüketilir. Bu dilimler yaklaşık olarak 25 gram kadardır. Bir dilim kıymalı pide yani 25 gram pide, yaklaşık 75 kaloriye eşdeğerdir. Bu çeşit pidenin yağ oranı oldukça yüksektir. Kıymalı pideyi porsiyon olarak tükettiğinizde bu miktar 250 grama çıkar. Bunun kalori değeri ise yaklaşık 743 kaloridir. Bu nedenle diyet menünüzde kıymalı pideye yer verecekseniz, bu durumu göz önünde bulundurmalısınız. Kıymalı Pide Besin Değerleri Bir porsiyon yani 250 gram kıymalı pideyi değerlendirdiğimizde;
Kıymalı Pide Kilo Yapar mı? Pide çeşitleri, yapıldıkları malzemelere göre farklı besin değerlerine sahiptir. Kıymalı pide, bir peynirli pideyle kıyaslandığında daha besleyici özelliklere sahiptir. Bu pidenin diyet listesinde bulunması, miktarına ve kalori değerine göre uygun ayarlama yapıldığında, fazla zararlı olmayabilir. Vücuda vereceği enerji fazla olur ve vücudun protein ihtiyacını karşılaması, olumlu etkenlerdir. Ancak, kolesterolü yükseltmesi, kalp ve damar hastalıkları riskini artırması gibi zararlı sonuçları da olabilir. Kıymalı pidenin fazla miktarlarda tüketilmesi elbette kilo yapıcı etkiye neden olur. Ekstra Bilgiler Kıymalı pide tüketirken dikkat edilmesi gereken diğer faktörler arasında, pidenin yanında tüketilen içecekler ve garnitürler de bulunmaktadır. Örneğin, ayran veya yoğurt gibi süt ürünleri ile tüketildiğinde, hem doyurucu olur hem de ekstra protein alımı sağlanır. Bunun yanı sıra, yeşillikler ve salatalarla birlikte tüketmek, pidenin besleyici değerini artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Sağlıklı bir diyet planında, kıymalı pidenin miktarını ve tüketim sıklığını kontrol altında tutmak önemlidir. |