Pestil, ülkemizde çeşitli meyvelerin kaynatılıp güneş ışığında kurutulması ile yapılan oldukça yararlı bir besin maddesidir. Erik, üzüm, dut ve kayısı en çok kullanılan meyvelerin başında gelir. Pestilin besin değerleri ve kalitesi, içine eklenen fındık, ceviz, susam gibi çeşitli maddelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hangi meyveden yapılırsa yapılsın ve içine hangi tür besin konulursa konulsun pestilin değişmeyen tek özelliği, önemli oranda potasyum ve demir içermesidir. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir. 50 gram pestil yaklaşık olarak 160 kalori civarındadır. Susam, ceviz veya fındık gibi maddeler içeren bir pestilin kalorisi bir miktar daha yüksek olacaktır. Pestilin Besin Değerleri Nasıldır? 100 gram ağırlığındaki bir pestilin içinde ortalama olarak şunlar bulunur:
Ayrıca pestil, potasyum (K), kalsiyum (Ca), fosfor (P), magnezyum (Mg), bakır (Cu), çinko (Zn), demir (Fe) ve birçok diğer mineraller açısından son derece zengindir. Diğer taraftan suda eriyen A, D, K ve E vitaminlerine de sahiptir. Dolayısıyla vücudumuzda bulunan doku hücrelerinin yenilenmesinde, hormon ve enzim üretiminde, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve su dengesinin korunmasında önemli faydaları olan bir besindir. Pestil Kilo Aldırır mı? Pestilin içinde meyveden kaynaklı bile olsa şeker bulunmaktadır. Ayrıca pestil yapılırken un ve benzeri malzemeler de ilave edilmektedir. Bu sebepten dolayı pestil son derece besleyici bir besindir. Kilo almak istemiyorsanız fazla tüketmekten kaçınmanız daha iyi olacaktır. Diyet Yaparken Pestil Tüketilebilir mi? Diyet yaparken, pestili aşırıya kaçmadan tüketmek, kan şekerinizi dengede tutmak için son derece faydalı olacaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken tek şey miktarını ve zamanını doğru ayarlamanızdır. Kalori hesabınıza uygun hareket ettiğiniz sürece diyet yaparken pestil tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur. |