Piyaz, genellikle kuru fasulye, patates, yumurta ve zeytin gibi farklı malzemelerle hazırlanan bir meze çeşididir. Her bir piyaz çeşidinin kalori değeri değişkenlik göstermektedir. Akşam yemeklerinde meze olarak tercih edilen piyaz, aynı zamanda sağlık açısından da faydalıdır. İçerisine ekleyeceğiniz yağın miktarını azaltarak daha düşük kalorili ve sağlıklı piyaz tarifleri hazırlayabilirsiniz. Piyazın olmazsa olmaz malzemelerinden biri olan limon suyu sindirimi kolaylaştırırken, aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırır. Tuzu az ve bol limonlu bir porsiyon piyazın doyurucu özelliği oldukça fazladır. Bir porsiyon çorba ve ardından bir porsiyon bol limonlu piyaz ile hem gününüzü kurtarabilir hem de kilo almaktan kaçınabilirsiniz. Piyaz Kalori Değeri
Piyaz denildiğinde ilk akla gelen kuru fasulye piyazıdır. İçeriğinde bol miktarda A vitamini, potasyum, sodyum ve kalsiyum bulunur. Oldukça sağlıklı olan piyaz, kalori bakımından da çok yüksek değildir. Bir porsiyon kuru fasulye piyazının kalorisi yaklaşık olarak 119 değerindedir. Bu da piyazın çok kalorili olmadığı anlamına gelir ve rahatlıkla gün içerisinde tüketilebilecek bir besindir. 1 Porsiyon Piyaz (Kuru Fasulye) Besin Değeri
Diyet Piyaz Tarifi Malzemeler
Nasıl Yapılır? Kuru fasulyeleri bir gece öncesinden ılık suyun içinde bekletin. Ertesi gün fasulyelerin suyunu süzün ve düdüklü tencereye alın. Üzerine su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın. Fasulyeler kaynamaya başladığında 20 dakika daha pişirin ve ardından süzgece alın. Kuru soğanı piyazlık doğrayıp biraz tuz ile ovalayın. Kuru fasulyeleri de soğanların üzerine alın. Bir tutam maydanozu ince kıyın ve karışımın içine ekleyin. Malzemeleri harmanlayıp servis tabağına alın. Zeytinyağını, sirkeyi ve limon suyunu bir kâsede karıştırarak piyazın üzerine dökün. Yumurtaları haşlayın, kabuklarını soyup dilimleyin ve piyazın üzerine yerleştirin. Yeşil zeytin, siyah zeytin ve domatesleri dilimleyip piyazın üzerine ekleyin. Piyazınız servise hazırdır. Afiyet olsun. |