Makarna, toplum genelinde genellikle un ve sudan yapılan sağlıksız bir besin olarak bilinir. Ancak, bu yaygın inanç doğru değildir. Makarna, protein bakımından zengin durum buğdayından yapılmakta olup, kan şekerini hızla yükseltmeden uzun süre tok tutar. Aynı zamanda B vitamini bakımından da oldukça faydalı bir besin olan makarna, durum buğdayının işlenmesiyle oluşturulan irmikten yapılmaktadır. Bu nedenle, diyetlerinizde makarnayı rahatlıkla tüketebilirsiniz, ancak aşırıya kaçmamak kaydıyla. Yağsız Makarna Kaç Kaloridir? Makarnanın kalori miktarını sizler için araştırdık. 500 gramlık bir paket makarna, yağsız pişirildiğinde ve suyunu çekince 1250 gram olmakta ve 1650 kalori içermektedir. Bir tabak makarnanın 250 gram olduğunu düşünürsek, bir porsiyon makarna yaklaşık 330 kalori içermektedir. Makarnanın Suyunu Atmayın Makarnanın haşlama suyunu asla dökmeyin. Makarnanın içeriğindeki vitaminler suya geçebilir ve bu su, tam bir vitamin deposu olacaktır. Bu nedenle, makarnayı az suyla haşlayıp su artırmamaya özen gösterin. Şayet fazla miktarda su arttıysa, süzdükten sonra çorba yapımında kullanabilirsiniz. Bir Porsiyon Makarnanın Besin Değerleri Nelerdir?
Makarnayı sade tükettiğiniz ve miktarını iyi ayarladığınız sürece sorun yok. Ancak yanında tüketilen ek besinlerle kalori miktarını oldukça yükseltmek sizin elinizdedir. Bu nedenle, formunuzu korumak istiyorsanız veya diyet yapıyorsanız, makarnayı sade tüketmelisiniz. Aşağıda bazı sos türleriyle tüketilen makarnanın kalori miktarları belirtilmiştir. Sos deyip geçmeyin; kaloriyi ne kadar artırdığını görün ve ona göre tüketin.
|