Doğal bir tatlandırıcı olan bal, sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. İşlenmiş şekere oranla daha fazla antioksidan içerdiği için yaşlanmaya yol açan serbest radikallere karşı faydalıdır. Ancak, bal işlenmiş şekere oranla daha fazla kalori içermektedir. 1 yemek kaşığı bal ortalama 64 kaloridir. Sağlık açısından önemli yeri olan balın tüketimi abartıldığında bile işlenmiş şekere oranla daha iyi bir alternatif olacaktır.
1 fincan çaya 1 çay kaşığı bal eklemek, şeker eklemekten daha sağlıklıdır. 1 çay kaşığı balın kalori değeri yaklaşık 21'dir. Çay, kahve, bitkisel çaylar ve hamur işlerinden vazgeçemeyenler ve kilo şikâyeti olanlar tatlandırıcı olarak doğal balı tercih edebilir.
Balın Faydaları Nelerdir?
- Bal, deride oluşan kesik ve yanıklara karşı kullanıldığında yaranın iyileşme sürecini kısaltır. Yaralar tedavi edilene kadar günde iki defa bal ile pansuman yapılabilir.
- Bal, polifenoller açısından iyi bir kaynaktır. Bu madde, vücutta oluşabilecek hastalıklara karşı vücudu korur. İşlenmiş şeker yerine doğal bal tüketerek kalp, kanser gibi hayatı ciddi anlamda tehdit eden hastalıklardan korunmak mümkündür.
- Diyet ve egzersiz yapıldığında vücutta ciddi anlamda enerji kaybı yaşanabilir. Bu gibi durumlarda 1 yemek kaşığı bal tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu enerji sağlanabilir.
- Bal, öksürük için de doğal bir tedavi aracıdır. Sıcak bir bardak suyun içine 2 yemek kaşığı bal ekleyip içmek, öksürüğe karşı iyi gelir. Ancak bal, küçük çocuklar için uygun değildir ve özellikle bebeklerde besin zehirlenmesine yol açabilir.
- Bal, kötü kolesterolü düşürmek amacıyla kullanılabilir. Doğal bir tatlandırıcı olduğu için alternatif bir seçenek olacaktır.
- Reflü sorunu olanlar için mide asidini dengelemek amacıyla bal tercih edilebilir. Bal ve sirke karıştırılarak tüketildiğinde reflü tedavisinde başarılı olunabilir.
- Balın iltihap giderici özelliği de vardır. Ciltte oluşan iltihap ve bakterilere karşı fayda sağlar. Özellikle ciltte oluşan sivilceler için tedavi edici doğal bir üründür. Aynı zamanda ciltte nem oranını arttırarak cildin daha yumuşak bir görünüm kazanmasını sağlar.
Balın Zararları Nelerdir?
1 yemek kaşığı bal yaklaşık 64 kalori civarındadır. Bu nedenle kilo kontrolü için diyet yapan kişiler için sürekli bal tüketmek pek iyi bir fikir olmayabilir. Bal, kan şekerini çok hızlı yükseltmese de diyabet hastaları için uygun bir tatlandırıcı değildir. Ancak bu, diyabet hastalarının hiç bal tüketmemesi gerektiği anlamına gelmez. Ölçülü olduğu takdirde diyabet hastaları da bal tüketebilir. |